Malin Albinsson, TR Bild .

Galactica utan chans i Paris – men bågen spänns ändå mot Prix de Cornulier

,

Galactica var ute på djupt vatten när hon mötte montéeliten på Vincennes.
Den svenska mästarinnan gjorde sin första start på fransk mark men räckte inte till i Prix du Calvados.
Vann loppet gjorde Fado du Chene som var starkast i genrepet inför Prix de Cornulier.

Malin Albinsson, TR Bild .


Om två veckor rids världens största montélopp Prix de Cornulier. Under söndagen avgjordes Prix du Calvados där förutom förstapriset på 58 500 euro gav de tre främst placerade hästarna en direktplats i Prix de Cornulier.
Malin Bergströms montéstjärna Galactica gjorde debut i Frankrike och tog ett riktigt nappatag mot eliten. Hästen har gjort succé under sadel och vann bland annat Svenskt Mästerskap på Åby i fjol. Galactica, som reds av Anna Erixon som vanligt, fick en bra start i den främre träffen. Hon låg sedan på innerspår hela vägen en bit ner och tappade till slut. Hästen var långt tätstriden och slutade oplacerad. Kretsen kring Galactica var dock nöjda med hästen och troligen så siktar man ändå på att vara med i Prix de Cornulier om två veckor.
– Hade hon fått en bättre rygg i sista sväng hade hon nog plockat pengar. Hon klarade banan jättebra och har hämtat sig bra efter loppet. Hon verkar glad och hade en bra upplevelse. Trots att det inte blev några pengar är vi jättenöjda med hästen, sa Anna Erixon.
– Jag vet att Malin har haft Prix de Cornulier i tankarna innan och med tanke på hur hon gick idag så tror jag att de chansar och går ut där. Vi vet att det blir jättetufft men hon är så pass travsäker och klarade backarna bra så vi tror att hon kan få pengar om det stämmer.
Vinnaren i Prix du Calvados, Fado du Chene, har fina meriter under sadel och det här var hästens 14:e seger och alla är tagna i Monté. Den sexårige hingsten tränas av Julien Le Mer och imponerade i en stark avslutning. I sadeln satt Paul Philippe Ploquin och segertiden blev 1.12,4 över distansen 2850 meter. Tvåa blev Freeman de Houelle och trea Daida de Vandel. Dessa tre är direktkvalifcerade till Prix de Cornulier men Fado du Chene var redan inkvalad till storloppet i och med sin seger i Prix Joseph Lafosse på Vincennes den 5 december.

Michael Carlsson, Kanal 75