Galactica pigg efter comebacken

,

En fjärdeplats i Belgien.
Stochampionatsvinnaren Galactica årsdebuterade i skymundan av rampljuset på lördagen.
– Vi var supernöjda, säger tränaren Malin Bergström dagen efter loppet.

Från sin bas på travtränaren Anders Lindqvists borg på Grosbois utanför Paris tar det två timmar och 40 minuter att köra med hästsläp till belgiska Mons.
Det var där som Malin Bergström valde att förlägga comebacken med hästen som tilldelades pris som “Årets sto” på Hästgalan för en dryg vecka sedan.
Efter en resa i rygg i andraspår spurtade Galactica till fjärdepriset, aldrig hotande nära vinnaren, mångmiljonärskan Brillantissime.
– Det var precis det besked vi ville ha. Grejen var att hon skulle få ett snällt lopp och gå lite till slut. Nisse körde exakt som han skulle och om hästen framför inte tröttnat så tidigt hade hon kunnat knipa någon placering till. Hästen var fräsch och fin, det var det som var viktigt, berättar Malin Bergström som kom ner till Paris med sin gunstling för en månad sedan och till årsdebuten valde att använda Nils Vandenberghe som kusk. En belgare som jobbat i Sverige och körde Galactica första gången hon var på tävlingsbanan, i premieloppet som tvååring.
– Det var en tanke att få återknyta där. Men framöver kommer Lars-Åke (Söderholm) att köra, planen är att han ska flyga ner hit till nästa lopp.

Utesluter inte Vitesse
För ett lopp till på fransk mark är planerat innan Malin och Galactica avbryter sin “drömtillvaro” och återvänder till familjen i Sverige.
– Ja, tanken är att vi ska stanna här till mitten av mars. Eller allra senast någon vecka till då min yngsta tjej fyller år. Men var vi startar är inte planerat ännu, det finns några alternativ.
Kan det bli Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer 12 mars?
– Det är inte helt uteslutet. Samtidigt är det ett väldigt tufft lopp och vi vill absolut inte göra något som riskerar att knäcka hästen psykiskt. Vi vill ha roligt med henne i många år och är gärna lite försiktiga. Allting hänger på Galactica, hur hon tar det här loppet och ser ut den närmaste veckan. Hon var väldigt pigg när jag släppte henne i hagen i morse, det märks att hon tyckte det var roligt att få tävla igen.
Hur trivs ni där nere?
– Det känns toppen. Allting är så himla enkelt här. Anders och Johanna (Lindqvist) är jättegulliga, sedan har vi Stig Engberg som också tar hand om mig. Vi äter lunch ibland och snackar lite skit. Visst saknar jag familjen, men nu är de här och hälsar på i samband med loppet. Sedan är det väldigt tacksamt att Galactica är en sådan häst som verkligen trivs med att vara ute och resa och komma i ny miljö. Hon verkar gilla det här lika mycket som jag.
Vad är planerna när ni kommit hem till Sverige?
– Jag har svårt att sätta upp långsiktiga mål utan brukar mest tänka en start framåt. Men elitloppshelgen vore häftigt, att få vara med i stoeliten där. Sedan finns det ett fint stolopp på Axevalla under stochampionatshelgen. Vi har ju fina minnen därifrån också som vi gärna vill återuppleva, säger Malin Bergström.

Robin Johansson, Kanal 75