Fuxan flygandes i miljonloppet på Bro Park

,

Fuxan Ascot Brass har lyckan med sig i galoppens Breeders’ Trophy-serie.
Som tvååring vann det norsktränade stoet Juvenil-loppet och på söndagen var det dags för karriärens verkliga höjdare i Breeders’Trophy Classic.
Triumfen i loppet med dryga miljonen till vinnaren kom i sjunde försöket för säsongen.
– Det blir ju tufft när man bara är med i de stora loppen men i dag var hon jättebra i alla fall, sa tränaren Niels Petersen.

Stora pengar låg och väntade för hästägarna på söndagen då fyra Breeders’ Trophy-lopp avgjordes på Bro Parks gräsbana.
Huvudloppet var Breeders’Trophy Classic med 1
058
000 kronor i förstapris.
Som så ofta annars höll sig tränardominanten Niels Petersen framme och lade den här gången beslag på både förstapriset och tredjepriset i loppet för treåringar.
Fuxiga stoet Ascot Brass var favoritspelad och jockeyn Martin Rodriguez hoppade upp och vann loppet. Per-Anders Gråberg skadade sig i samband med tävlingar i Danmark på löradgskvällen och såg loppet från sjukhuset i Odense.
Eventuellt väntar operation för Gråberg som ådragit sig frakturer på flera kotor i nacken.
Martin Rodriguez red ett taktiskt fulländat lopp och tränare Niels Petersen hade inget att klaga över på ersättaren.
– Men ska jag vara ärlig så går mina tankar till “P-A” och det är väldigt synd att han inte är här i dag. Han gav Rodriguez råd inför loppet och ska ha ett stort tack, sade Niels Petersen.
Breeders’Trophy Classic över 1750 meter blev en enkel historia för Petersens Ascot Brass. Martin Rodriguez lät fuxan blanda sig i leken genom kurvan och Ascot Brass accelererade enkelt ifrån till en överlägsen seger med nästan fyra längder.
Breeders Trophy Juvenile för tvååringar vann Ascot Brass förra året på Bro Park. Söndagens seger var den första i år i sjunde försöket efter bland annat ett par starter i Dubai i vintras.
I mitten av juni var hon tvåa bakom Silent Night i Svenskt 1000 guineas.
– Det är ett väldigt bra sto men det blir ju tufft när man bara är med i de stora loppen och dessutom får möta Silent Night ett par gånger, sade Niels Petersen om Stall Valleys häst.
Careless Whisper, den store tränardominantens andra häst i loppet, slutade trea. Roy Arne Kvislas Central Park blev tvåa efter en smygare längs railen serverad av Fredrik Janetzky.

Tröstloppet till Danmark
“Tröstloppet”, Breeders’ Trophy Classic Consolation, vanns av favoritspelade Speedman med Marcos Robaldo i sadeln. Danske Kaj Sörensen tränar.
Breeders’ Trophy Mile (fyraåringar) med 400
000 kronor i förstapris gick även det till Danmark. Oliver Wilson red dagens största favorit Queen Rouge, spelad på 75 procent på V64. Marc Stott tränar.

Lopez hann bli orolig
I tvååringsloppet Breeders Trophy Juvenile med 400
000 till vinnaren ersattes Per-Anders Gråberg av Carlos Lopez som fick känna på Wido Neuroths Voix d’Amie för första gången. En jättefavorit spelad på hela 73 procent på V64.
Några av Skandinaviens bästa tvååringar tävlade om förstapriset 400
000 kronor och lite oväntat blev det Bro Park-baserade irländaren Kahlil De Burcas sto Freya Lucy som bjöd favoriten strid ända till linjen.
Shane Karlsson avslutade invändigt med Freya Lucy och Carlos Lopez menade att ha hann bli orolig.
– Min häst var en riktigt fighter men det var den andra hästen också som kom tillbaka och utmanade oss om segern, kommenterade Carlos Lopez.
Voix d’Amies uppvisning i Juvenile Trial i karriärens andra start låg till grund för det stora favoritskapet. I söndagens stora tvååringslopp bjöds hon ett fint lopp av Lopez; låg med som fjärde-femte häst i kurvan och kopplade snabbt grepp om händelserna i början av upploppet.
– Det var ett riktigt fint sto det här men jag blev lite orolig när den på insidan aldrig gav upp, sa Carlos Lopez efter segern med 400
000 kronor till vinnaren.

Mikael Wikner, Kanal 75