Francesco Zet. Lars Jakobsson/TR Bild.

Francesco Zet färdig med avelsarbetet

,

Francesco Zet har avlat färdigt för den här säsongen.
Det ökar chansen att vi får se landets nye superstjärna på tävlingsbanan snart.
– Jag har fått ihop de doser jag behöver. Nu är det upp till Daniel att göra vad han vill med hästen, berättar Johan Arneng, avelsansvarig i stall Zet.

Francesco Zet. Lars Jakobsson/TR Bild.


När startar Francesco Zet nästa gång?
Siktas han mot Elitloppet?
Det är frågor som många traventusiaster ställer sig i dessa dagar.
På söndagen kom ett positivt besked från Daniel Redéns träningsanläggning i Örsundsbro där Francesco Zet fullgjorde sitt sista pass på “bocken” för den här vintern.
– Det är klart nu. Jag har fått ihop de doser jag behöver för att kunna betäcka någonstans runt 150 ston, eller ännu fler i Europa. Och det har vi gjort på några månader. Hästen har kunnat träna under tiden. Nu är det upp till Daniel att göra vad han vill med hästen framöver. Det finns inga hinder för att han ska verka i aveln, berättar stall Zets avelschef Johan Arneng.
Till skillnad från svensk travsports andra superstjärna Calgary Games, som missade hela femåringssäsongen på tävlingsbanan på grund av sitt avelsarbete, så har Francesco Zet fått sin sperma nedfrusen.
– Vi har valt att frysa sperma på våra hingstar som fortfarande är i tävling. Därför har Don Fanucci kunnat tävla vidare och det har varit samma sak med Francesco Zet, berättar Arneng och förklarar upplägget:
– Vi har haft ett mobilt labb och kunnat göra det på vår gård, vilket varit väldigt bra för då har hästarna kunnat träna på vår bana och haft samma upplägg utan att man stör någon rytm för dem. Jag går och hämtar dem, går max 100 meter till en bock, så är vi klara på fem minuter med de flesta. Sedan har vi varit nere en sväng på Alebäck för att kunna frysa för internationellt bruk, det är lite andra regler.
Vad är det som sliter på hingstarna i ett avelsarbete?
– Jag skulle säga att det inte är så stor problematik. Det är från häst till häst hur det påverkar. Man vet aldrig om det ska snurra runt i skallen på dem. Med våra hingstar har vi inte märkt någon skillnad. Vi har gjort det här i flera år nu. Det är klart att kan slita på bakknäna om de hoppar mycket, men jag har inte märkt något på våra hingstar utan det har fungerat väldigt bra, säger Johan Arneng.

Obesegrad som fyraåring
Francesco Zet blev i fjol Sveriges främste fyraåring genom tiderna då han gick obesegrad genom säsongen och sprang in nio miljoner kronor på nio starter.
Det ihop med att tränaren Daniel Redén tidigt började beskriva hästen som “något unikt, något jag aldrig upplevt” har gjort att intresset kring fortsättningen på karriären varit enormt.
Spekulationerna blev inte mindre av att Redén i slutet av fjolåret sa att “hästen kanske aldrig tävlar igen”.
Nu står det i alla fall klart att avelsarbetet inte kommer att stoppa landets mest spännande travare från att visa upp sig på tävlingsbanan i år.

Robin Johansson, Kanal 75