Obesegrade fixstjärnan Calgary Games vann på lördagen Europaderbyt på Åbytravet. Malin Albinsson/TR Bild.

Fortsatt obesegrad efter Europaderbyt

,

Calgary Games fortsätter att imponera.
På lördagen tog den obesegrade fixstjärnan hem Europaderbyt i överlägsen stil.
– Han är otrolig, kommenterade hästens tränare Timo Nurmos.

Obesegrade fixstjärnan Calgary Games vann på lördagen Europaderbyt på Åbytravet. Malin Albinsson/TR Bild.


Calgary Games slog igenom med dunder och brak när han för en månad sedan pulveriserade motståndet i Svenskt Travderby. Nu har han satt sig i respekt även i övriga Europa. Den högklassige fyraåringen tog hand om ledningen i UET Grand Prix, eller Europaderbyt som det kallas i folkmun, och därifrån lämnade han motståndet i en virvlande avslutning.
– Han har alla bitar på plats. Nästan alla hästar saknar något men än så länge har vi inte hittat att han saknar något. Det är kul att träna en sådan häst, sa Timo Nurmos, som inte bara tränar utan dessutom äger supertravaren tillsammans med uppfödaren Menhammar Stuteri.
– Jag har kört många bra hästar och han är en av de allra bästa. Han har vunnit alla lopp med krafter kvar och det gjorde han i dag också, sa segerkusken Jorma Kontio.
Calgary Games är efter Timo Nurmos tidigare stjärna Readly Express som också han segrade i både Svenskt Travderby och Europaderbyt, innan han som äldre vann bland annat vad som brukar kallas världens tuffaste travlopp, Prix d’Amerique i Paris.
– Franska travförbundet har redan frågat om Calgary Games vill komma men det blir inget Frankrike i år i alla fall. Han är fullbokad i aveln och vi får hoppas att han gör det lika bra där som han gör på banan, sa Timo Nurmos.
Loppets förstapris uppgick till två miljoner kronor och så här långt ståtar Calgary Games med nio raka segrar och 6,5 miljoner kronor insprunget.
Fransyskan Hirondelle Sibey hängde med starkt till andraplatsen och trea blev Mister Hercules. Loppets andrahandsfavorit San Moteur galopperade bort sig.

Dansk dynamit briserade
Det kördes ytterligare två EM på Åby under lördagen och i femåringarnas uppgörelse blev det dansk seger. Det är inte varje dag som travnestorn Steen Juul bjuder på segergest men när hans Extreme spurtade förbi storfavoriten Aetos Kronos på open stretch åkte högernäven i luften.
– Det är fantastiskt! Jag kände 100 kvar att jag skulle ta honom och det var en bra feeling. Han var så fint gående och jag hade inte använt honom något. Vi höll bara ut Aetos Kronos lite i första kurvan och sedan satt vi bara där och sparade på krafterna hela vägen. Det var kanon! sa Steen Juul.

Fransyska vassast till slut
I EM för treåringar var stona Ivensong och Red Lady Express huvudet högra än grabbarna. Den förstnämnda tog hand om ledningen men släppte till Red Lady Express. På upploppet försökte ledaren rycka undan och det såg länge ut att gå vägen, men den sista biten lade Ivensong in ytterligare en växel på open stretch och precis på mållinjen var den Philippe Allaire-tränade fransyskan först.
– Hon har gått väldigt bra i Frankrike och eftersom hon passar på kortare distanser och gick barfota runt om för första gången kände jag mig förhoppningsfull på förhand. Men hon låg på lite under hela loppet så det var bra av henne att vinna ändå, sa kusken David Thomain.

Ola Johansson, Kanal 75