Folkfest och toppsport när Bro Park invigdes

,

Fullproppat på publikplats, champagne, högklassig sport och miljonutdelning på V64.
På söndagen invigdes nya galoppbanan Bro Park med pompa och ståt.
– Att gå på racing så här och komma till en ny, fantastisk och trevlig bana med personal som är bussig, det är det som ska attrahera folk, sa galoppbitne Abba-legendaren Benny Andersson, som fick se sin Ray vinna ett av dagens storlopp.

Täby Galopp har gått i graven efter 56 år och bortåt 20 000 ridna lopp. Ny skådeplats för galoppen i Stockholmstrakten är Bro Park i Upplands-Bro, fyra mil nordväst om huvudstaden. Köerna ringlade långa när grindarna slogs upp för invigning av den toppmoderna anläggningen. Cirka 10 000 personer gick genom vändkorsen och i 20-gradig värme avnjöts champagne, snittar och högklassig galoppsport. I publikvimlet syntes galoppbitne Abba-Benny och han fick besöka vinnarcirkeln redan efter det första loppet när hans Ray tog hem stoloppet Bloomers’Vase.
– Det är en fantastiskt fin häst men det var bra hästar med i loppet. Jag är inte helt överraskad men lite, sa Benny Andersson, som även fick se sin Berling vara med i upploppsstriden i dagens sportsliga Clou – Stockholms Stora Pris med 700 000 kronor till vinnaren.
Krafterna tröt emellertid för nioåringen och han föll tillbaka till fjärdeplatsen. Vann gjorde jätteskrällen Coprah med Nelson De Sauza i sadeln.
– Jag fyller år i dag och det här var en väldigt glad överraskning. Stockholms Stora Pris, det är helt enormt, otroligt! sa glade ägaren Inge Knutsson.
Coprah tränas av norskan Cathrine Erichsen och hon fick även bevittna sin Easy Road ridas till seger av Nelson De Souza i Bro Park Vårsprint.
– Det här är jättestort. Det blir nog lite champagne i kväll, sa Erichsen.

Vann resa till Abu Dhabi
Som traditionen kräver på galoppens större dagar vimlade det av spektakulära hattar och noga komponerade munderingar. Best Dressed-tävlingen med en resa för två till Abu Dhabi i förstapris lockade till extra höjd på utstyrslarna. Till vinnare utsågs Julie Ahlquist med en magnifik hatt ackompanjerad av en stilfull svart dräkt.
– Min pojkvän Viktor får följa med till Abu Dhabi, sa den glada vinnaren och avfärdade snabbt alla andra spekulanter.

Seger igen efter 40 år
Fullt så uppklädd var inte travkusken Adrian Kolgjini när han stegade in i vinnarcirkeln efter anrika Dianalöpning för treåriga ston, där av pappa Lutfi uppfödda och ägda Pocahontas Face gick vinnande ur striden.
– Jag är på väg hem från V75 i Boden och hade tre timmar att slå ihjäl. Erik Adielsson föreslog att jag skulle hänga med hit och så vinner vi ett stort lopp, det är fantastiskt! sa Kolgjini.
Pocahontas Face tränas av Hans Adielsson som har många framgångsrika år bakom sig som både galopp- och travtränare. 1976 tog han sin första klassiska seger i just Dianalöpning med Nigra Nymphaea.
– Jag var 20 år i travet men jag började med galoppen igen. Det är kärleken till galoppen och galopphästarna som gör att jag kör ett sista varv, sa Jägersrotränaren.
I Jockeyklubbens 2000 Guineas buntade fältets enda sto, Beaufort Twelve, ihop grabbarna.
– Hon var anmäld till Dianalöpning också och jag hade ett dilemma till fem minuter före deadline, men jag resonerade att det här var en enklare uppgift, sa hästens danske tränare Sören Jensen.

Jockeyturneringen till Sverige
Dagen till ära reds också en jockeyturnering med två kvinnliga lag – ett svenskt lett av före detta toppjockeyn Inez Karlsson och ett världslag lett av Englands främsta kvinnliga jockey Hayley Turner. Det blev en stenhård uppgörelse över fyra lopp, jämnt fördelade på gräsbanan och dirt tracken, och det krävdes en god stunds poängräkning innan det svenska laget ropades ut som vinnare med fyra poängs marginal.
– Yes! Det är väldigt spännande att stå vid sidan och titta, sa Inez Karlsson.
– Naturligtvis hade det varit roligare om vi hade vunnit men det har varit en fantastisk dag, sa Hayley Turner.

Miljonutdelning på V64
För V64-spelarna var flera av vinnarna svårfunna och när sista loppet gått i mål återfanns endast två system med alla rätt. Dessa belönades med 2 016 348 kronor vardera endast för sex rätt. Fem rätt betalade 4 319 kronor och för fyra rätt fick man 260 kronor.
Missade man söndagens invigning på Bro Park får man en ny chans att uppleva banan redan på onsdag då banan arrangerar eftermiddagstävlingar.

Fakta Bro Park
Plats: Upplands-Bro
Yta: 186 hektar
Banor: gräsbana 2 200 meter, dirt track 1 900 meter
Prislapp: Över 600 000 miljoner kronor

Ola Johansson, Kanal 75