Folk- och fartfest när galoppen intog Gärdet

,

Nationaldagsgaloppen på Gärdet har blivit en tradition och är i dag landets största nationaldagsfirande.
Macallan vann huvudracet på Gärdet för andra året i rad.
– Nu siktar vi på lopp utomland, sa tränaren Vanja Sandrup efter den imponerande triumfen.


I år var sjätte året för folkfesten i centrala Stockholm och precis som tidigare fanns tiotusentals besökare på plats på Nationaldagsgaloppen. Förutom galopp bjöds publiken på underhållning av bland andra Alzacar och Idol-vinnaren Chris Kläfford, som sjöng nationalsången, samt hattparad och Match Your Dog.
Totalt reds det sex lopp på Gärdet och mest pengar delades ut i två lopp för arabiska fullblod. Macallan fick 160 000 kronor för vinsten i Sheikh Zayed bin Sultan al Nahyan Cup (V4-4) tillsammans med Martin Rodriguez. Macallan var med på Gärdet för tredje året i rad och vann Sheikh Zayed bin Sultan al Nahyan Cup även i fjol.
– Sista jobbet gick han nästa lika fort som de engelska fullbloden, jag var rätt övertygad om att han skulle vinna i dag. Han mår superbra, en jättefin häst, sa Vanja Sandrup.
– Nu siktar vi på lopp utomland. Vi kanske kan bli inbjudna till Abu Dhabi?
What A Wonder fick nosen först i ett mycket dramatiskt och jämnt upplopp före Athlete del Sol och belönades med 137 500 kronor i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies Ifahr Cup.
Sara Vermeersch red vinnaren som tränas av Bro Park-amatören Victoria Boberg som fick en storseger redan i andra loppet hon selade ut en häst.

Första segern på Gärdet
V4-omgången inleddes med Kodiac Khan som vann i imponerande stil tillsammans med Therese Gustafsson.
– Det är obeskrivligt. Jag är så glad att jag vinner mitt första race på Gärdet. Det är det största jag vunnit, sa segerjockeyn.
Catharina Vång tränar vinnaren och även för henne var det första segern på Gärdet.
– Jag har haft starthäst här nästan varje år . Det gäller att välja sina hästar. Den här är lugn som en filbunke och det passade perfekt att starta honom här.
I V4-2 blev det favoritseger för Ninety Bullets och Elione Chaves. My Adelia hade länge en stor ledningen men in mot sista svängen var övriga i kapp och över upploppet stack Ninety Bullets ifrån till en lätt seger.
– Det är första gången jag har en vinnare på Gärdet, jag har haft en tvåa tidigare men det är alltid roligt att vinna. Han hanterade banan bra och jag tror jockeyn hade mer puls än hästen, sa tränaren Roy Arne Kvisla.
I V4-3 var Thomahawkie med i främre träffen hela vägen och över upploppet försvann hingsten ifrån till en mycket säker seger tillsammans med Fabienne De Geer. Sigyn Dysell tränar vinnaren.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75