Finsk tipsexpert fixade storvinsterna

,

Ett spelförslag på den finska travsidan ravinetti.fi låg bakom att de flesta av onsdagens V86-miljoner hamnade i vårt östra grannland.
– Det är väldigt sällan man lyckas så bra med tipsen. Osannolikt nästan, säger systemkonstruktören Riku Niittynen till aftonbladet.se.

Finske Mas Capacity tillsammans med sin tränare Katja Mellko och kusk Torbjörn Jansson. Lars Jakobsson/TR Bild.


När krutröken hade skingrats efter onsdagens omsättningsrekord på V86 stod det klart att finska spelare roffat åt sig en stor majoritet av åttarättspotten.
Närmare 21 miljoner kronor delades mellan tre system med åtta rätt inlämnade på andra sidan Östersjön.
Förklaringen låg i ett spelförslag med tillhörande analys publicerat på ravinetti.fi, av den finske travjournalisten Riku Niittynen.
Tipset förordade spik för finske Mas Capacity
samt storfavoriten
Vinci I.M.
Favoriterna Sweet On You och Smevikens Cruiser utmålades som överspelade och ratades helt, medan varningar utfärdades för omgångens två största skrällar Avantis Red Witch och Bear A Perfection.
Lägg därtill att de båda avslutande vinnarna Martin de Bos och Keycard var förstarankade så framstår Niittynens förhandsspekulationer närmast profetiska.
Spelförslaget var på 7 200 rader, vilket i Sverige kostat 1 800 kronor att lämna in, men i Finland kostar 360 euro, beroende på att landet tvingas spela med radpriset 0,5 euro.
Det innebär också att vinsterna multipliceras med radpriset varför de tre vinnande kompositionerna alla registrerades som 2,16 system vardera.
– Det var tre stora vinster till Finland, två som spelat via nätet och en kupongspelare som lämnat in sitt spel i butik. Några av de tre vinnarna ryggade Rikus tips rakt av och lämnade in. Det var fantastiska tips, förklarar Ilka Nisula, informatör på Veikkaus, Finlands motsvarighet till ATG, för aftonbladet.se.

Fick nöja sig med sju rätt själv
Däremot lyckades inte systemkonstruktören själv nå åtta rätt.
– Nej, jag torskade. Jag var på Vermo (travbanan i Helsingfors) och gjorde intervjuer inför lördagens stortrav (körs bland annat Europaderbyt på banan) så jag tänkte först att det såg så svårt ut så “jag lirar inte alls”. Men eftersom jag hade så bra idéer var jag tvungen att prova. Jag gjorde en lite mindre lapp än mitt spelförslag på sidan och gjorde ett felval, så jag fick bara sju rätt, säger Riku Niittynen till aftonbladet.se.
Ytterligare tre system fann åtta rätt på onsdagen. Samtliga var inlämnade i Sverige och belönades med drygt tre miljoner kronor vardera.

Riku Niittynens spelförslag med ranking inför onsdagens V86-omgång på ravinetti.fi:
V86-1: 1, 2, 3, 6, 4 (9.5)
V86-2: 1 Mas Capacity (9,5)
V86-3: 1, 3, 5, 6, 11 (7,10)
V86-4: 9, 4, 5, 1 (7,2)
V86-5: 6 Vinci I.M. (5.3)
V86-6: 5, 2, 3, 4, 9, 12 (6.1)
V86-7: 12, 6, 2 (1.5)
V86-8: 9, 5, 1, 4 (3,8)
7 200 rader

Kanal 75