Finland nästa för elitkampsvinnaren Tangen Haap

,

Nästa start för kallblodsvärldens hetaste häst sker i Finland i juni.
Björn Karlsson har tackat ja till en start i finska storloppet Nordic King med Tangen Haap.
– Han har ett jäkla humör men har blivit mycket trevligare att resa med och visst måste vi passa på när han har den här formen, säger Solängettränaren.

Björn och Ida Karlsson efter triumfen i Elitkampen med Tangen Haap.


32-årige Björn Karlsson driver en liten rörelse i Örnsköldsvik med 14 hästar – ett stall som för dagen enbart består av kallblod.
I söndags vann han halvmiljonkronorsloppet Elitkampen på Solvalla med Tangen Haap. Dagen efter var det dags för lunchtrav i Östersund som slutade med nya framgångar. Femårige Backegubben tog karriärens tionde seger på 23 starter och fyraåriga stoet Backestjärna blev trea i sitt lopp.
– I dag håller vi på att kolla till de ston vi har, om de är dräktiga. Så det går för runt. Det är så jäkla häftigt och skitroligt naturligtvis med allt trevligt som händer men det skulle vara bra om vi fick stanna av om några dagar och landa, säger Björn Karlsson och skrattar.
På söndag rustas det för tårtfest på gården i Moliden, ett par mil utanför centrala Örnsköldsvik.
– Det var Ida (fru och kollega) som på att bjudit in alla som kan ta sig hit så det är väl en 70 pers i dagsläget som kommer på lite fika. På så sätt delar vi med oss lite grand av den här glädjen i alla fall.

Vinner Nordgubbens lopp?
Hemmabanan Solänget har tävlingar fredag kväll med spelet V64. Ett försök i Dubbelcupen (V64-3) har rubriken Nordgubbens minne.
Hästen tränades av pappa Kenneth och var Björns pass i stallet och tjänade 5,4 miljoner kronor med sina 72 segrar, 39 andraplatser och 22 tredjeplatser. En platsprocent på 72 (!) på de 184 lopp hästen hann med.
Nordgubbens lopp kommer lägligt nu när stallet har form. Björn Karlsson har siktat på loppet ända sedan i vintras med nyförvärvet Spang Viktor.
– Ja, egentligen har jag velat vinna Nordgubbens i flera års tid! Och jag hoppas farsan pallrar sig till vinnarcirkeln om det blir seger och delar ut priset. Det är fina hästar han möter men jag tycker att han är så jäkla bra för klassen.
Spang Viktor var fin vid segern i debuten för oss. Senast vi hamnade så dåligt på det från bakspåret så jag körde inte, men han pinnade 1.23,5 sista varvet med ungefär 1.20 sista 200 meterna. Nu lättar vi honom fram och tar av honom bakskorna. Nu är det dags hoppas jag fast läget verkligen är jättedåligt med bakspår på tillägg.

Midsommarhelg i Finland
Tioårige Tangen Haap har varit stallets stora stjärna i många år. Just för dagen, med Månprinsen A.M.skadad, kan Tangen Haap vara rasens bäste.
Solängettränaren har fått inbjudningar både från Norge och Finland. De blev nej tack till invitationen om att vara med i Alm Svartens Äreslopp i Oslo söndagen 9 juni.
– Det är helt enkelt för långt till Bjerke. Vi väljer loppet i Hermä i norra Finland ett par veckor senare i stället dit det inte är så jättelångt att åka. Vi måste passa på när han har den här formen men lite tveksam är man ändå, för han är ju besvärlig att resa med och framför allt övernatta med. Han är mycket hingst. Men han har blivit något trevligare nu när vi tränat honom att stå i hagar bredvid valacker och så, säger Björn Karlsson.
I samband med segern på Solvalla fanns representanter för finska storloppet Nordic Kings på plats på Solvalla. Björn Karlsson har varit inbjuden med Tangen Haap ett par år på raken och slutligen bestämt sig för att vara med i år.
Nordic King – 1609 meter – körs på midsommardagen i Härmä tio mil öster om Vasa på midsommardagen. Förstapriset är en halv miljon kronor.
– Jag tror att han får möta Josveis (tapper tvåa i Elitkampen) igen och andra bra finnarna som Polara.

Mikael Wikner, Kanal 75