Fantastiska framgångar för Svanstedt i USA – kört in 100 miljoner i år

,

Åke Svanstedt hade en superhelg när han vann fyra lopp i Breeders Crown och körde in över 17 miljoner kronor på bara två dagar. Totalt i år har Svanstedt passerat den magiska gränsen med 100 miljoner kronor inkört i år. – Det är helt otroligt. Det trodde man inte när vi flyttade hit, säger Svanstedt till Travronden.

För tio år sedan flyttade Åke Svanstedt till USA och han har gjort stor succé på andra sidan Atlanten. I fjol hade han sitt bästa år dittills med 83 miljoner kronor inkört. De siffrorna krossades i helgen då Svanstedt hade fantastiska framgångar i Breeders Crown på Harrah’s Hoosier Park i Indiana. Han vann först ett lopp i Breeders Crown under fredagen med tvååriga Warrawee Michelle. Under lördagen blev det totalt storslam på samma bana när ”Svanen” sopade hem ytterligare tre blytunga Breeders Crown-titlar. Segerhästarna då var Bond, Jiggy Jog och Southwind Tyrion. Totalt inkört på de två dagarna blev 1,6 miljoner dollar.
– Jag har aldrig kört in så mycket pengar på en och samma helg. Vi körde in 1,6 miljoner dollar på två dagar. Över 17 miljoner i svenska kronor. Hästarna har varit bra hela tiden men sen gäller det att hålla dem i form säsongen ut. De kan bli lite slitna i slutet av säsongen och på hösten kan de lätt bli förkylda. Men nu har allting stämt bra, säger Åke Svanstedt till Travronden.

”Det är ett hårt jobb”
Totalt under det här året har Svanstedts hästar sprungit in sensationella 9,1 miljoner dollar, vilket omräknat med dagens växelkurs blir drygt 100 miljoner svenska kronor. Det var något som den 64-årige legendariske tränaren inte kunde drömma om när han flyttade till USA tillsammans med sin fru Sarah och barnen Erik och Jonas.
– Det är otroligt. Det trodde man inte när vi flyttade hit. Vi har haft lite mer hästar i år och nu ska vi ha lite mindre nästa år. Det är ett hårt jobb med all logistik. Sarah gör ett bra jobb med det och jag koncentrerar mig mer på att träna hästarna. Det är ett himla jobb för henne att få ihop allting. Vi har fem hästtransporter och en helg i somras hade vi så mycket hästar att vi fick hyra in en till. Säsongen är komprimerad och när den är igång ska man vara överallt, säger Svanstedt till Travronden.

Utklassar tränarna i Sverige
Svanstedt ligger på andraplats i USA:s tränarliga bakom Ron Burke, vars hästar har sprungit in cirka 102 miljoner kronor.
Detta kan jämföras med vad tränarna i Sverige kör in, där Daniel Redén leder landets tränarliga med 30 miljoner kronor inkört. Tvåa är Tomas Malmqvist med 29 miljoner inkört och på tredje plats ligger Johan Untersteiner med 26 miljoner kronor. Det innebär att de tre tränarna tillsammans inte kommer upp i Svanstedts siffror i år…