Enorm dominans av Tjomsland i derbykvalen – 11 hästar i finalerna

,

Han var förvisso avstängd och fick stå vid sidan – men oj vilken dominans Öystein Tjomslands hästar svarade för i derbykvalen för kallbloden.
Den norske kallblodskungen fick med hela elva hästar till finalerna i Kallblodsderbyt och i Derbystoet.
– Jag är väldigt nöjd med prestationerna och att vi kvalade in så många. Det är vi väldigt stolta över, sa Tjomsland efter den stora maktdemonstrationen i Östersund där han tog hem fem av de sex uttagningsloppen som tränare.

Det kördes uttagningslopp till Kallblodsderbyt och Derbystoet under måndagskvällen. Och det var Öystein Tjomsland show för hela slanten, trots att han själv fick stå vid sidan eftersom han var avstängd. Men kalllodskungen dominerade totalt som tränare i försöken där han hade hela 15 hästar till start, vara elva av dem kvalificerade sig till finalerna. Tjomsland fick med fem hästar till Derbyt och sex till Derbystoet. Snacka om storslam. Finalerna körs i Östersund söndagen den 31 juli, med 600 000 kronor till vinnaren i respektive final.
Det kördes tre uttagningslopp i vardera kategori, och de fyra främsta från varje försök gick vidare till finalen.
Öystein Tjomsland slog an tonen direkt i det första försöket där det blev en stalldubbel på de två översta platserna.
Storfavoriten Holter Odin fick förvisso ge sig från ledningen den sista biten, men det var mot stallkamraten Smedheim Braut som var starkast och avslutade vasst för Ulf Ohlsson. Båda hästarna tränas alltså av Tjomsland. Segertiden för Smedheim Braut blev 1.26,7/2140a.

Tangen Minto imponerande – “Våldsamt bra”
Och mer skulle det bli redan i loppet efter för kallblodskungen. Storfavoriten Tangen Minto infriade förväntningarna för Åsbjörn Tengsareid i comebacken. Han hade bara gjort en start i år, i april, och inledde på innerspår men fick tredje par utvändigt strax innan slutvarvet. Attacken kom i tredjespår på den sista bortre långsidan. Tangen Minto klev på rejält i spåren och kopplade greppet på ledande Sigve H.R. (som hade anfört i ett högt tempo) vid upploppets början. Han höll sedan säkert undan före en bra avslutande Reime Blesen. Segertiden blev 1.25,0/2140a. Det var också tionde segern i 13:e starten för Tangen Minto.
– Jag blev väldigt imponerad av honom och loppet han gjorde idag. Han var väldigt stark. Reine Blesen kom fort till slut och gjorde ett starkt lopp men Tangen Minto svarade bra när han fick honom på sidan, sa Åsbjärn Teingsareid.
Vid sidan stod en lika imponerad tränare, Öystein Tjomsland.
– Det var ett våldsamt tempo men min fick en tuff resa ute i spåren sista 700 metrarna. Det var härligt att se och han blir att räkna med i finalen. Han var våldsamt bra som kunde vinna på det sättet efter sitt långa uppehåll, sa en belåten Öystein Tjomsland.
Norrmannen hade redan i kvällens första uttagningslopp till Derbystoet kunnat räkna in en seger. Även här lade han beslag på de två första platserna när storfavoriten Nordsjö Anna enkelt vann från ledningen. I sulkyn satt Åsbjörn Tengsaired och tvåa blev Tjomsland-tränade Sjö Perla med Ulf Ohlsson. Segertiden blev 1.27,9/2140a och det segervana stoet lär bli favorit i finalen.

Bato Tösen höll undan – men Sangviks Ballerina heroisk
I det andra uttagningsloppet till Derbystoet blev det seger för Bato Tösen. Hon snabbstartade direkt till ledningen för sin tränare Stefan Edin, medan storfavoriten Sangviks Ballerina gick över i passgång i första kurvan och galopperade. Det Tjomsland-tränade stoet tappade massor av mark men gjorde en fenomenal upphämtning. Hon var inte långt ifrån att slå av Bato Tösen som på stumma ben räddades av mållinjen. Men stort överbetyg till Sangviks Ballerina som var knappt slagen tvåa. Segertiden blev 1.28,9/2140a.
Framgångarna för Öystein Tjomsland bara fortsatte i det tredje uttagningsloppet till Derbystoet. Och den här gången var det Jimmy Jonsson, försteman i stall Tjomsland på dennes filial utanför Sundsvall, som slog till bakom 20-oddsaren Ragnhild W.M. Hästen spurtade mycket bra och fångade in ledande Tangen Tone kort före mål. Vem som tränar tvåan i mål? Öystein Tjomsland såklart. Därmed ytterligare en stalldubbel i ett uttagningslopp och totalt nio hästar inkvalade så här långt för Tjomsland i uttagningsloppen till Kallblodsderbyt och Derbystoet. Och det skulle som sagt komma mer…Segertiden för Ragnhild W.M. blev 1.28,6/2140a. Storfavoriten i loppet, Dunungen, fick en tuff resa utvändigt om ledaren och var slagen in på upploppet och stumnade sedan den sista biten och missade en finalplats.

Vann även det tredje kvalet till Derbyt
Och tro det eller ej, men det blev på nytt en dubbelseger för stall Tjomsland även i det tredje uttagningsloppet till Kallblodsderbyt. Även här genom en överraskning när 19-oddsaren Tangen Ove var först över mållinjen. Efter en blixtrande snabb start till ledningen släppte Vidar Tjomsland täten till stallkamraten Trö Kasper. Samtidigt fick storfavoriten Brenne Odin ett perfekt lopp i andra par utvändigt. När Brenne Odin angrep i sista kurvan trodde nog många att det skulle vara spel mot ett mål. Men storfavoriten hade inte sin bästa dag och fick nöja sig med en tredjeplats. Istället slank Tangen Ove loss från rygg på ledaren 300 kvar, och speedade enkelt förbi sina konkurrenter till slut. Segertiden skrevs till 1.25,7/2140a.
Dominansen är därmed total för Öystein Tjomsland i de båda finalerna om några veckor.

Final Kallblodsderbyt
2140 meter auto
Häst – Tränare
1) Tangen Ove – Öystein Tjomsland
2) Tangen Minto – Öystein Tjomsland
3) Smedheim Braut – Öystein Tjomsland
4) Holter Odin – Öystein Tjomsland
5) Brenne Odin – Jens Kristian Brenne
6) Järvsö Neo – Jan-Olov Persson
7) Dellenit – David Nylander
8) Fjasko – Tomas B Nilsson
9) Reime Blesen – Anders Lundström Wolden
10) Voje Viljar – Jan Kristian Överdal
11) Trö Kasper – Öystein Tjomsland
12) Sigve H.R. – Jan Kristian Överdal

Final Derbystoet
2140 auto auto
Häst – Tränare
1) Bato Tösen – Stefan Edin
2) Nordsjö Anna – Öystein Tjomsland
3) Sjö Perla – Öystein Tjomsland
4) Tangen Tone – Öystein Tjomsland
5) Tekno Jerva – Öystein Tjomsland
6) Helma – Jan Roar Mjölneröd
7) Föynland Princessa – Pał Kristiansen
8) Farm Zelda – Jessika Sidbäck
9) Ragnhild W.M. – Öystein Tjomsland
10) Sangviks Ballerina – Öystein Tjomsland
11) Voje Linn – Jan Kristian Överdal
12) Minemaj – Anders Hafstad

Michael Carlsson, Kanal 75