En skrällvinnare från gränslandet till Ryssland

,

Sonja Jensen hade rest långt för att tävla på torsdagskvällen.
80 mil söderut (!) till Boden gick hästtransporten med Prinsesse Leia i lasten.
Och visst blev det seger för det kallblodiga stoet från Kirkenes – nära den ryska gränsen.

Prinsesse Leia tillsammans med Sonja Jensen (till vänster), Siren Vonka, Andrine Alme.


47-åriga travamatören Sonja Jensen från Norge tränar sina hästar i Finnmark fylke, en bit ovanför Sverige och Finland. Kirkenes ligger bara någon mil från den ryska gränsen.

Närmaste permanenta travbana i Norge ligger i Harstad för Sonja Jensen, drygt 100 mil från gården i Kirkenes.
Då är det närmare till Boden. 80 mil närmare bestämt.
På torsdagskvällen befann sig traventusiasten Sonja Jensen i Boden tillsammans med sin dotter Andrine Alme och hästskötaren Siren Vonka.
Triss i vinnardamer skulle det visa sig.
Elvaåriga kallblodsstoet Prinsesse Leia som de hade med sig, vann nämligen sitt lopp till glada 45 gånger pengarna på vinnarspelet. 30
000 kronor var segern värd. Med råg det mesta hästen har tjänat på ett bräde i karriären.
Med på resan följde även varmblodet S.K.’s el Capitano, som slutade fyra i sitt lopp.
– När jag blev fyra med den första hästen var det precis som om jag hade vunnit Elitloppet åt dem! Så de var jätteglada redan då, sa kusken Ove A Lindqvist i vinnarcirkeln.

“Tränat varje dag”
Prinsesse Leia har sprungit in 107
000 kronor efter torsdagen och tagit tre segrar på 23 starter på banor som Tromsö och Lofoten travpark. Efter en andraplats i Boden 2013 och en sjätteplats i Skellefteå för två år sedan visade Prinsesse Leia storform i torsdagens lopp.
Ove A Lindqvist hade 20 meters tillägg att hämta in med stoet i ett lopp över kort distans och övertog ledningen på den sista bortre långsidan. Satsningen höll till mål på ett nytt rekord för hästen, 1.30,2 över 1660 meter.
– Det har var jätteroligt att den här hästen fick vinna. Jag körde den i maj här i Boden och då värmde jag den och sa till dem att jag tror fasen att vi kan vinna det här loppet. Då orkade hon inte riktigt. Men nu när jag frågade så hade de tränat varje dag och hästen var perfekt, sa Ove A Lindqvist.
Hästtransporten med Prinsesse Leia och S.K.’s el Capitano vände norröver igen efter tävlingarna.

Travsporten som vackrast
David Zimmer, travbanechef på Bodentravet, hoppas på fler besök från Kirkenes.
– Det här är väl travsporten när den är som allra finast? En dimmig sen oktoberkväll med en vinnare som kommer ända från ryska gränsen! När de ringde och beställde en övernattningsbox frågade jag varifrån de kom. Eftersom jag själv är mycket i Norge brukar jag alltid fråga varifrån norrmännen kommer. Sonja sa “Kirkenes”…och jag tänkte att det måste ju finnas fler Kirkenäs i Norge än det man hört talas om? Men ackurat – det var det! säger David Zimmer och skrattar.

Mikael Wikner, Kanal 75