Emilia Leo svensk mästare igen

,

25-åriga Emilia Leo tog på fredagskvällen hem monté-SM för kallblod för andra gången i karriären med en häst tränad av Östersundsamatören Bror Grönlund.
Den här gången blev hon svensk mästare på Bergsåker tillsammans med valacken Blås Undan.

Emilia Leo – här med Trippa Undan.


Solvallaamatören Emilia Leo har dragit ihop 1,2 miljoner kronor i år, fördelat på 24 segrar i både sadel och sulky.
På fredagskvällen gästade hon Bergsåker i Sundsvall och vann monté-SM för kallblod med sjuårige valacken Blås Undan. 2015 vann hon loppet med Trippa Undan, också det en häst tränad av Bror Grönlund.
Blås Undan skrällvann Guldtäcket i V75 på Dannero i augusti tillsammans med Jan-Olov Åberg. I fredagens SM tryckte sig Emilia Leo tidigt till ledningen efter några hundra meter med Blås Undan som tog en ganska klar seger trots uppvaktning under vägen.
– Han gick barfota fram i dag och blev lite rullig på upploppet men hade mycket krafter kvar, summerade segrarinnan.
100 000 kronor var segern värd. Blås Undan har tjänat drygt en miljon kronor varav 625 000 kronor tillkommit i år.

Rekord av Tand Kraft
I Sundsvall var det kallblod över hela linjen på fredagskvällen. I samarbete med kallblodsorganisationen Sleipner kördes elva lopp med enbart travare av den kalla rasen.
Tand Kraft förlorade norska derbyt på målfoto för tre veckor sedan. I Stora Fyraåringsloppet, med blott sju hästar till start, var Tand Kraft som väntat överlägsen.
Jan-Olov Åberg höll på att stjäla loppet i ledningen med Tåga Kongen och Jan-Olov Persson fick sätta tryck utvändigt varvet från mål.
– Jag blev tvungen att gå fram och gasa lite för att undvika en speeduppgörselse, sa Persson.
Segertiden 1.26,6 över 2680 meter var ett nytt svenskt rekord för fyraåringar över distansen.

Mofaksan tung
Gävleamatören Mikael Olsson har landets bästa sto i Mofaksan. I Medelpads hästavelsförenings avelslopp för ston bet Mofaksans speed bra genom den sista kurvan och den elvaåriga hedersdamen lämnade motståndet med många längder.
Femårige Pydin ser ut att kunna utmana stjärnorna i den högsta klassen om något eller några år. Niclas Torstemo lät återigen Ove A Lindqvist köra och segern i Bergsåkers Stora Femåringslopp var aldrig i fara.

Mikael Wikner, Kanal 75