Elding väljs in i Hall Of Fame

,

När Elding föddes i samma box som sina föräldrar 8 maj 1983 anade ingen vilken betydelse denna svarta hingst skulle få för norsk och svensk kallblodssport. 35 år efter födseln och 10 år efter hans död vet vi svaret. Bergensaren är den viktigaste avlsmatadoren de senaste 50 åren, och i år får han sin välförtjänta plats i Hall of Fame.

Elding väljs in i Hall Of Fame.


“Elding har varit en rasförnyare och skapat sin egen hingslinje. Han är den kompletta avelshästen och har producerat både bra hingstar och bra ston. Alla hållbara, begåvade hästar som skapade för att trava. Dessutom har han inte spridit några defekter. Jag har inga betänkligheter att säga att Elding är kallblodssportens mest betydande avlsmatador de senaste 50 åren”, konstaterar Tore Kvam, särskild rådgivare och avelsområdeschef på norsk Hestesenter i Starum.
Elding själv var en elittravare som vann 52 lopp på 221 startar och tjänade 1 497 920 kronor. Starka siffror, men små jämfört med vad hans 1 107 norskregistrerade och 213 svenskregistrerade avkommor har tjänat. Till och med den 13 april 2018 har de tjänat sammanlagt 260 miljoner!
Elding är far till 29 miljonärer och 25 kårade söner i Norge och Sverige. Bland dem är hästen som har tagit över sin fars avelshegemoni, nämligen Moe Odin. Han är ELITE hingst, i likhet med andra söner som Spikeld och Lome Elden. Som ett exempel på hästens extrema nedärvning var Eldings uppfödningsindex per. 30 nov 2017 122. Mycket högt med tanke på åldern och det faktum att hästen då hade varit död i nio år!

Fakta:
Svart hingst e. Rappfot u. Elnett e. Jerker
Född: 8 maj 1983
Död: 4 september 2008. Begravd på hemmagården, vid sidan av sin far Rappfot.
Uppfödare: Einar Hauge & Olav L. Hauge, Indre Arna
Ägare: Stall Elding (= de tre bröderna Hauge) v/ Olav L. Hauge, Haukeland.

Hittills invalda:
År, Namn
2007, Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008, Stig H Johansson, Steggbest
2009, Big Noon, Karsten Buer
2010, Bulwark, Rex Rodney
2011, Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012, Uno Swed, Frances, Bulwark, Gunnar Eggen
2013, Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gösta Nordin, Gunnar Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg
2014: Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Trygve Diskerud, Atom Vinter, Stefan Melander
2015: Bork Rigel, Tamin Sandy, Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström
2016: John Buer, Einar Andersson, Algot Scott, Björn Goop.
2017: Steinlager, Åke Svanstedt, Stefan Hultman
2018: Elding

Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

Svensk Travsport