Dramatik i kubik i Svenskt Travderby

,

Favoriterna försvann.
Svante och Erik vann.
Det blev Svante Båths uträknade Attraversiamo som på söndagen stod som segrare i en mycket dramatisk upplaga av Svenskt Travderby på Jägersro.
– Det är klart att två av konkurrenterna försvann men det här en otrolig häst som faktiskt vinner utan att vara på topp också, sa kusken Erik Adielsson segern värd fyra miljoner kronor.

Förhandsspekulationer och kvalificeringar är en sak.
Alla matcher ska spelas och alla lopp ska köras.
Den gamla “sportsanningen” passar utomordentligt väl in på Svenskt Travderby 2019 på Jägersro. Finalen i det största unghästloppet hade allt av dramatik, kämpainsatser och både tur och otur.
Attraversiamo och Erik Adielsson mer eller mindre bjöds på ledningen efter 600 meter och kunde sedan spåra loppet till mål för de lyckliga ägarna i Caracolas AB.
En häst som var femma i kriteriet i fjol och vann en E3-final och höjts till skyarna av Erik Adielsson som rört om med sina uttalanden om att Attraversiamo kan vara den bäste han suttit bakom.
Efter Inti Bokos galopp på väg mot ledningen i den första kurvan och kort efter en galopp även för jättefavoriten Campo Bahia såg väldigt bra ut för duon Svante Båth och Erik Adielsson.
Attraversiamo behövde vara visa 1.14,0 första 1000 meterna och kunde hålla undan knappt efter en spännande duell med Ferrari Sisu och Marc Elias sista 500 meterna.
– Han tävlade inte på topp i dag. Då är man bra om man vinner derbyt utan att vara på topp! Joke Face och Conlight Ås är hästarna jag vunnit derbyt med tidigare men den här låg mig varmt om hjärtat redan innan derbyt och därför är jag så otroligt glad att han fick lyckas i dag, sa Erik Adielsson om sin tredje seger i travets blå band.

Hyllade skötaren
Svante Båth vann derbyt för tredje gången han också och var synbart darrig när han fick dra på sig den gula kavajen framme vid segerpodiet.
Något har stört Attraversiamo som inte hittat formen. Båth menar att Linda Weman som skött hästen sedan tvååringssäsongen har en stor del i segern.
– Det har krävts bollkänsla med hästen som inte varit på topp i de tre senaste starterna faktiskt och vi har fått köra på hur hästen känts och låtit honom bestämma, sade Svante Båth, som tidigare vunnit derbyt med Poochai 2014 och 2015 med Conlight Ås.

Urtapper derbytvåa
Storfavoriten Campo Bahia galopperade bort sig, forcerades till dödspositionen av Conrad Lugauer 950 meter från mål men var en slagen häst kort senare.
Det blev i stället Lugauers son Marc Elias som fick rädda stallet med en snygg andraplats i derbyt tillsammans med Ferrari Sisu.
En urstark prestation som kan ha slutat med seger om inte Marc Elias tvingats runda Campo Bahia på den sista bortre långsidan.
– Om det varit tio meter till hade vi slagit Adielssons häst. Han svarade för en otrolig prestation! sa Marc Elias.

Dramatik även i Derbystoet
Även i Derbystoet hände det saker.
Årets dominant bland stona Activated rullade över i galopp i den första kurvan och försvann.
Kenneth Haugstad fick en galopperande Aleppo Pine i händerna utgången av sista sväng och Örjan Kihlström kunde koppla greppet med Conrads Rödluva som hade fått slita utvändigt ledaren.
Men frågan är om någon kunnat stå emot vinnaren oavsett…
Rikard N Skoglund gav Racing Brodda ett lopp i fjärde utvändigt och fick draghjälp i tredjespår sista 600 meterna. Racing Brodda levererade en rykande spurt längt ut i banan och fångande in Conrads Rödluva i god tid före mål.
– Hon är grym hästen! Det har ju varit två hästar som varit för svåra i alla de här stora loppen där hon ofta fått göra grovjobbet och kanske inte fått det rätta erkännandet. Det är så kul att jag fick ta min första stora seger med Racing Brodda, för hon betyder mycket för mig. Mattias och ägarna har gett mig förtroendet att köra och det vill jag tacka för, sa 30-årige Rikard N Skoglund.
Ett ungt team bakom då även tränaren Mattias Djuse nyss fyllt jämna 30.

Känslosamt för Djuse
Efter andraplatsen i Stochampionatet och kämpainsatser i flertalet unghästfinaler fick Racing Brodda till det i Derbystoet där segern var värd två miljoner kronor för andelsägarna i Easy KB.
Racing Broddas tränare Mattias Djuse kör normalt sina hästar själv men just med den här hästen har han testat lånekusken Skoglund en längre tid.
– Jag är så jättestolt över hästen och alla runt omkring. Det är det största loppet jag har vunnit. Nej, det är jobbigt…sa en gråtande Mattias Djuse och menade sina känslor.

I övrigt noterade vi att…
…det gick ett sus genom publikplats i starten av V75-1 där jättefavoriten Heart of Steel slog ihop och galopperade av friskhet bakom bilen. Allt var förstört för V75-omgångens största favorit (75 procent) trodde de flesta inklusive kusken Johan Untersteiner. Men fyran från Jubileumspokalen kunde reparera den rätt stora galoppen i det låga tempot på mellanvarvet och kliva förbi ledande Mellby Drake över upploppet.
… det blev “sjunde gången gillt” i K.G. Bertmarks Minne för 56-årige Mats Holmstedt. Holmstedt har varit i final sju gånger i amatörkuskarnas största lopp. Nu skrällde han till tillsammans med Örebrotränaren Åke Lindbloms Porthos Race.
Mats Holmstedt boende i Norrtälje, som jobbar inom den beridna högvakten och är hovslagare på Solvalla, körde inte en meter fel i loppet. Dryga varvet från mål kuppade han sig till ledningen från tredjeparet utvändigt och rycket i den sista kurvan med Porthos Race blev ännu ett utslagsgivande manöver.
– Kul att det äntlige gick vägen. Folk skäller på mig att jag aldrig vunnit en final men det har å andra sidan ingen gjort som inte tagit sig ända till en final heller, skämtade vinnaren.
…sju rätt på V75 delade ut 751 137 kronor, sex rätt 4 681 kronor och fem rätt 4681 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75