Dorcia jagar ny klassisk seger – i Svenskt Oaks

,

– Jag vet inte om jag riktigt fattat det än.
Roland Johansson, ägare till Dorcia som vann Svenskt Derby för en knapp månad sedan, har fortfarande svårt att ta in den stora segern.
Han minns tankarna, att han ropade till sin fru att Dorcia nog kunde bli trea.
Men hon vann. Den där regniga söndagen var hon bara bäst.
På måndag kan han ta ytterligare en klassisk seger. Dorcia startar som en av favoriterna i Oaks hemma på Jägersro.
– Jag tar inte ut något i förskott, jag har varit med alldeles för länge för att göra det. Men jag vet att Lennart [tränaren Lennart Reuterskiöld Jr] är nöjd.

Stefan Olsson/Svensk Galopp För fri publicering tom 2017-08-18.


Roland Johansson från Kungsbacka är relativt ny inom galoppsporten. Från början var han aktiv i travsporten (han äger och föder upp travhästar också), men egentligen är det inte så viktigt vilken sport det handlar om.
– För mig är hästen det viktiga, sen spelar det inte så stor roll vilken gångart det han är. Dottern har varit med i juniorlandslaget i hoppning så vi har provat de flesta grenarna.

Att det blev galopp var mer eller mindre en slump. Roland hade för många travston hemma på gården, sålde ut några och stod med lite tomma boxar. Christer Hederud, proffstränare på Göteborg galopp, hade blivit uppsagd från ett stall och var på jakt efter boxplatser. De platserna fann han hos Roland. Intresset för galoppsporten startade och Roland åkte till Newmarket.
– Jag blev helt betagen, vilken miljö.

Lovat inte köpa någon häst
Det var auktioner hela veckan, fast Christer hade lovat hustrun att det inte skulle bli någon häst.
– Men jag var trots allt i Newmarket och ville bara testa hur det kändes att bjuda. Så det kom upp en häst och jag la första budet, har för mig att det var 5 000 guineas och väntade på att någon skulle bjuda över.
Ingen bjöd över.
Roland Johansson hade plötsligt köpt ett galoppsto utan att det egentligen var meningen. Ajra, som stoet hette, gjorde några starter med Christer Hederud som tränare och betäcktes sedan. Första avkomman blev Ajdo (tjänade 225 000 kronor och är nu mamma till två unghästar båda med Maxios som pappa), den andra avkomman dog och den tredje blev Caspian (på väg tillbaka till tävlingsbanan efter en griffelbensfraktur).

“Lite underskattad av spelarna”
Rolands andra auktionsköp (i franska Deauville) var lite mer planerat, men blev dyrare än tänkt. Han tyckte att 10 000 euro var ett lämpligt pris för Dorcia – men tillslut blev det 40 000 euro.
Hon köptes med sikte på Derbyt, Roland insåg att han inte hade någon häst som kunde vara med i det 100:e Svenskt Derby.
Dorcia togs hem till Sverige, lämnades över till Lennart Reuterskiöld Jr med orden:
“Nu har jag gjort mitt för att vinna det hundra Derbyt, nu får du göra ditt.”
Och det gjorde som bekant “Junior”.
– Jag tycker förstås att hon var lite underskattad av spelarna, hon hade lite otur i starten innan och fastnade bakom en trött häst. Jag trodde nog att hon skulle kunna vara fyra- femma. Men hon behöver inte be om ursäkt för sin seger. Jag har sett om loppet många gånger och hon gör en bra prestation.

“Håller fin klass”
Nu väntar alltså Oaks och möjligheten till ytterligare en klassisk seger. Roland åker ner från Kungsbacka för att se sin häst – som han försöker göra så ofta det bara går.
– Hela tävlingsdagen håller så fin klass så det ska bli ett nöje att vara på plats.
Och sen ska han på auktion. Den här gången i tyska Baden- Baden.
– Jag har börjat studera katalogen, det finns många fina hästar. Men de kostar säkert därefter. Någonstans runt 30 000 euro tycker jag att en häst ska få kosta om det ska finnas rimliga möjligheter att få det att gå ihop någorlunda.
Men med Roland Johanssons känsla för auktionsköp blir det säkert ett nytt fynd.
Svenskt Oaks och Hurricanelöpning avgörs måndagen den 14 augusti på Jägersro galopp. ATG erbjuder V64 och Dagens Dubbel som huvudspelformer.

Anders Engman/SFK