Dorcia – historisk vinnare i Stockholm Cup

,

Dorcia skrällde i Stockholm Cup.
En historisk galopptriumf.
Första svensktränade segern i ”Cupen” sedan 1994 och första segern någonsin för ett treårigt sto.
– Det här är en dröm som går i uppfyllelse. Just nu är det lite tomt, men jag är superglad, superglad, sa en tagen Lennart Reuterskiöld Jr direkt efter storsegern.

Lennart Reuterskiöld Jr har drömt om en seger i Stockholm Cup – något han saknat på sitt cv.
Efter två raka andraplatser 2015 och 2016 var sjuårige hingsten Hurricane Red klar favorit i årets upplaga och det var han som skulle fixa segern. Men när Hurricane Red svek klev istället treåriga stoet Dorcia fram och fixade drömsegern åt Lennart Reuterskiöld Jr.
– Otrolig glädje, en överlägsen vinst. Det är en fantastisk häst och jag tror knappat att det är sant, sa Lennart Reuterskiöld Jr.
Dorcia som tidigare i år även skrällt i Svensk Derby och därefter även hunnit med en triumf i Svenskt Oaks.
– Hon har gått från klarhet till klarhet och nu vet jag inte vart vi ska ta vägen. Det här är fantastiskt, fortsatte Lennart Reuterskiöld Jr.

Största loppet för en Stockholmskille
Segern i mot den äldre eliten i Stockholm Cup är historisk – aldrig tidigare har ett treårigt sto vunnit storloppet som tidigare reds på Täby Galopp men som sedan i fjol rids på Bro Park.
Söndagens storseger var värd 800 000 kronor och det innebär att Dorcia tjänat 2,7 miljoner kronor i sina tre senaste starter.
– Stockholm Cup är det största du kan vinna på hemmaplan i Stockholm och jag som Stockholmskille är förstås jätteglad. Hon imponerade. Jag hade sett henne från sidan i derbyt och oaks och sett att hon imponerat mot jämnåriga. Själv hade jag ett frågetecken, absolut, om hon skulle klara mot de äldre, men självklart har jag förtroende för tränaren som säger att hon duger och det visade hon ju i dag också, sa jockeyn Per-Anders Gråberg.
– Jag vet inte när ett sto vann det här löpet senast och när en treåring gjorde det senast är väl 20 plus år sedan. Det är en jättebra insats av ett treårigt sto att slå den äldre eliten. När jag lyfte händerna lite och bad henne om lite extra 400 kvar så flög hon fram upploppet ner. Det var väldigt, väldigt bra gjort.

Tinnitus för Gråberg
Bro Park Sprint Championship bjöd på ett rafflande upplopp där Tinnitus höll undan med minsta marginal tillsammans med Per-Anders Gråberg före favoriten Captain America. Captain America avslutade strålande över upploppet efter att ha hamnat långt ner i fältet från start och närmade sig hela vägen hem men fick nöja med andrapriset på 120 000 kronor.
Segern var värd 360 000 kronor och vinnaren tränas av Niels Petersen.
– Vi gjorde det i Norge och vi hade tro att göra det igen. Han visade ett fantastiskt hjärta och kämpar hela vägen hem, sa Per-Anders Gråberg.
Niels Petersen kunde även räkna in vinsten i Galatea Turf Mile Final (GS75-2) där Busybeingfabulous vann lätt tillsammans med Alan Wallace.
Ännu ett treårigt sto glänste
GS75 inleddes med Tattersalls Nickes Minneslöpning där endast tre hästar kom till start och det blev en säker seger för favoriten Brownie tillsammans med Oliver Wilson. 360 000 kronor var segern för vinnaren som tränas av Bent Olsen.
GS75-3 var Lanwades Stud Stakes för ston och det blev ett treårigt sto som drog längsta strået då Seaside Song segrade tillsammans med Carlos Lopez. Förstapriset var på 300 000 kronor och tränar gör Lars Kelp.
Bro Park Festival Handicap (GS75-4) bjöd på en överraskning då Patrick Wahl-tränade Carolingian kom först till mållinjen tillsammans med Ulrika Holmquist.
GS75 avslutades med en stor skräll genom Red Hunter med tränaren Madeleine Smith i sadeln.
Sju rätt på GS75 gav 376 367 kronor, sex rätt gav 1 249 kronor och fem rätt 112 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75