Djuse har en tvååringstopp på gång

,

– Det var härligt att köra det här loppet.
Solvallatränaren Mattias Djuse kan en topphäst på gång i Usain Tilly som enkelt tog hem Breeders’Crown-loppet för tvååringar på Solvalla på tisdagen och inkasserade 175 000 kronor för något som liknande ett träningspass

Om inte alla tecken slår fel har Stall Tilly och Mattias Djuse en del att säga till om i uttagningarna till Svensk Uppfödningslöpning i början av november.
I ett Breeders Crown-lopp på Solvalla på tisdagen gav hingsten Usain Tilly intrycket av att vara äldre än sina två år.
Exempelvis var startbilen något nytt i hästens andra lopp i karriären men grejades med lätthet. Anders Zackrisson utmanade med Mizita Sound men gav upp och kröp ner bakom Usain Tilly i den första kurvan.
Mattias Djuse kunde sitta alldeles lugn hela loppet och stack undan med vad som behövdes efter 1.20 första 1000 meterna.
– Han uppträdde som att han aldrig gjort annat och bara följde bilen. Sedan blev det behagligt då jag fick sitta i ledningen första varvet. Det blev en snabb avslutning och han vann på ett bra sätt, sammanfattade Solvallatränaren.
Usain Tilly vann debuten från positionen utvändigt ledaren i augusti. Tisdagens lopp var ytterligare ett fall framåt inför tvååringarnas största lopp Svensk Uppfödningslöpning.
Björn Goop satt snett utvändigt hela loppet med norsktränade Custom Cheval (tvåa) och tryckte på i den sista kurvan utan att ha så mycket för det.
Usain Tilly gav ett fint intryck och segertiden skrevs till 1.17,1 över 2140 meter auto.
– Det var härligt att köra det här loppet. Vi fick in honom rätt tidigt och han har ju gjort det mesta rätt och det har inte varit några konstigheter. Han har alltid visat att han haft lite extra talang, sa Mattias Djuse.

“Långa ben” sa Kihlström
På tisdag körs uttagningarna till Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks på Solvalla.
Kvällen innehöll två lopp som kan ses som förvärmning inför klassikerna.
Örjan Kihlström hjälpte Adrian Kolgjini med kuskandet i treåringsloppet Gay Noons lopp för hingstar och valacker.
Dominic Wibb kom från en imponerande seger under derbyhelgen på Jägersro och spelades till favorit. Från ett tiondespår hittade Örjan Kihlström andraparet utvändigt direkt men lämnad den positionen redan dryga varvet från mål för att inte låta andrahandsfavoriten Global Annuity (Peter Untersteiner) vara ifred i ledningen.
Kihlström satt med spända tömmar och lät Dominic Wibb få övertag på ledaren i god tid före mållinjen. Segertiden 1.14,0 över 2140 meter auto.
– Han fick göra jobbet sista 1200 meterna och det gjorde han ju på ett väldigt bra sätt med en del krafter kvar. Det är en stor häst med långa ben som lägger mycket mark under sig, sa en nöjd Örjan Kihlström.

Alaska inte med i Oaks
Dramatik blev det i Juliennes lopp för treåriga ston.
Björn Goop satt i ledningen med Mellby Hawaii som galopperade in på upploppet. Mattias Djuse tog över med Jolene Boko efter en resa i andraparet utvändigt – men blev nedspeedad av Daniel Redéns Alaska Kronos, körd av Örjan Kihlström
En vinnare född i Italien som alltså inte får vara med och kvala till Oaks.
– Enkelt ska vi inte säga när det var en häst som galopperade, men hon vann i alla fall och var bra, summerade Kihlstöm.
Kvällens mest spelade häst på V64-spelet var holländaren Giant Shadow. Sexåringen tog sin första seger för Björn Goop i juni och på tisdagskvällen var det dags för femte raka.
52-procentaren inledde från ett elftespår. 800 meter från mål lyfte Björn Goop ut sin häst som avgjorde mycket säkert upploppet ner.
Segern var hästens 19:e på 22 starter och tiden i mål
nya rekordet 1.11,5 över 1640 meter auto.
– Han har uppfört sig bra hela tiden. Nu var det långt fram men han har tränat så bra att jag hade stort förtroende för honom, sade Björn Goop.
Jerry Riordans Shadow Gar vann Stoeliten från ledningen för Carl-Johan Jepson.
Sex rätt på V64 delade ut 5297 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75