Diamanten glänste i Hamburg

,

Pang till spets och loppet var över.
Svenske toppfyraåringen Diamanten infriade alla förväntningarna när han på söndagen vann Grosser Preis von Deutschland i Hamburg.
– Utan tvekan min största seger i karriären, sa kusken Kim Eriksson som med kort varsel fick ersätta hästens tränare Robert Bergh i sulkyn.

I taxin på väg till Hamburg-Bahrenfeld ringde Kim Erikssons telefon. Det var Robert Bergh som berättade att hans flyg blivit inställt och han frågade om Eriksson kunde köra Diamanten i dagens huvudlopp.
– Allt det här känns lite surrealistiskt. Jag såg fram emot den här dagen ändå eftersom jag skulle hit och köra en av mina favorithästar, Star Advisor Joli, som gjorde ett bra lopp men tyvärr fick stryk, och sedan ringde Robert och jag fick en styrning till, och inte vilken som helst, sa Kim Eriksson, som trots det betungande ansvaret och ett tungt favoritskap inte darrade på manschetten när starten gick.
Från spår fem bakom startbilen laddade han mot ledningen och den tog Diamanten i ett nafs. Varvet från mål kom franske megastjärnan Django Riff upp utvändigt men trots att han kunde gå ner och vila i rygg på Diamanten en bit var han chanslös att utmana den svenske kulltoppen över upploppet.
– Han brakade till ledningen själv och sedan var det egentligen ingenting mer som hände. Hästen är så proffsig och han gjorde allting själv, sa Kim Eriksson.
Det var säsongen tredje storloppsseger för Diamanten som redan tagit hem Konungens Pokal och Sprintermästaren. Kilometertiden över de 2
200 meterna skrevs till 1.12,0 och segerchecken uppgick till cirka 730
000 kronor, vilket gjorde att saldot på Diamantens vinstkonto tickade upp till 5,4 miljoner kronor. Hästen ägs av bland andra ishockeyikonen Peter “Foppa” Forsberg.

Mäktig spurt av Untersteiners komet
Django Riff höll farten bra men fick se sig snuvad på andraplatsen av Peter Untersteiners komet Generaal Bianco som levererade en mäktig spurt.
– Det är snabbt marscherat måste jag säga. När han debuterade för mig i våras gick han nästan i lägsta klassen. Jag tror aldrig att jag har haft någon häst som har utvecklats så mycket så fort, det har hänt otroligt mycket på ett halvår, sa Peter Untersteiner.
– Han gick hela vägen in på linjen och det var inga blåbär han slog, så jag är mycket nöjd med andraplatsen.

Ola Johansson, Kanal 75