“Det största som hänt”

,

Ett rafflande lopp med en oväntad utgång.
Pablo Andover spurtade hem The Owners Trophy på Solvalla på tisdagskvällen.
– Det går inte i ord att beskriva, sade en tagen tränare.

Maria Holmén/TR Bild.


72-årige Bengt L Axelsson tillhör landets mest rutinerade amatörer och brukar sällan släppa ifrån sig tömmarna bakom sin ögonsten och enda häst Pablo Andover.
Tisdagens huvudlopp på Solvalla blev ett undantag som visade sig synnerligen lyckat.
I en märklig tillställning där Araw Hoss eldade undan i 1.11-fart i ledningen samtidigt som favoriterna galopperade bort sig på löpande band så gjorde Jorma Kontio allt rätt och kunde styra den sjuårige valacken till karriären största seger värd 200 000 kronor.
En seger som skakade om hästens uppfödare, ägare och tränare.
– Jag är mållös. Hästen är fantastisk. Jag har gjort allt från det han föddes och han gör mig aldrig besviken, men att det här skulle hända… Det går inte att i ord beskriva, för mig är det det största som har hänt, sade en tagen Bengt L Axelsson.

Glänsande treåringar
Jorma Kontio höll givetvis känslorna mer i schack när han dominerade kvällen understödd av radarpartner Timo Nurmos.
Lady Nadine kontrollerade Fillies and Mares utanpå ledaren medan treåriga Ghostintheshell visade kulltoppspotential då hon spårade Lime Abbeys lopp från start till mål. Lägg därtill uppvisningen av jämnårige Civilon som glänste i tredje raka från debuten och klev in som en joker i leken till Svenskt Travkriterium.
Där tillhör högmeriterade Bythebook förhandsfavoriterna och aktierna minskade verkligen inte i värde när han tog skalpen på sin förre stallkamrat Fort Knox genom att pressa sig förbi från start i Ibrahim Paschas lopp. Den senare fick aldrig aktionen att stämma och galopperade dubbelt medan Svante Båths passgångstammade travmaskin gick undan i tilltalande stil.

Robin Johansson, Kanal 75