Dansk travfantast utmanar hemmalaget i VM-finalen

,

Sex etappvinnare.
Toppsextetten i grundserien.
Och en dansk.
Frederik H. Mammen från Köpenhamn utmanar de blågula mästertipparna när finalen i VM i V75 avgörs i Stockholm.
– Att få säga till mina travkompisar att jag är världsmästare i V75 skulle nästan vara mer värt än förstapriset, säger den travbitne dansken.

Frederik H. Mammen kan ordna dansk seger i VM i V75. Privat.


En gång har guldet i VM i V75 gått till en tippare utanför Sveriges gränser. Österrikaren Johann Leidenfrost slog de svenska finalisterna på fingrarna 2014. Fem år senare kan det vara Danmarks tur att ta hem VM-guldet. Detta efter att Frederik H. Mammen avgjort den internationella ligan i allra sista omgången.
– Jag låg på sjätte plats inför den sista omgången på Solvalla och var tvungen att skärpa mig. Men jag fick bara fem rätt och blev både överraskad och väldigt glad när det räckte, för det trodde jag inte, säger 34-åringen som har varit travintresserad sedan unga år.
– Vi har lite hästar i familjen och jag har hjälpt till lite i stallet, men framför allt följer jag travet tätt som hästägare, uppfödare och spelare.
Bland familjens hästar tillhör Olivia Lavec de mer kända. Hon vann flera V75-lopp i Sverige och sprang in närmare två miljoner kronor.
– Vi har två avkommor efter henne nu som ska börja tävla i vår. Det ska bli väldigt intressant.

VM-titeln mer värd än prispengarna
Frederik H. Mammens breda travkunskaper kan komma väl till pass i VM-finalen. Den avgörs nämligen genom en kunskapsbaserad tävling i Stockholm den 16:e november.
– Jag hoppas att jag kan mycket redan men jag ska försöka hinna plugga lite också. Vilka som vunnit storlopp, var de svenska banorna ligger och lite sådant. Det kommer inte bli någon lätt match.
Den som vinner finalen belönas med en kvarts miljon kronor. För Frederik H. Mammen verkar emellertid inte segerchecken vara det viktigaste.
– Det skulle vara helt fantastisk att få vinna, och kunna säga till travkompisarna att man är världsmästare i V75. Det skulle nog få tyst på dem.

Ola Johansson, Kanal 75