Brittisk superstjärna till Stockholm Cup

,

Drömhästen kommer.
På torsdagen bekräftades att den omskrivne brittiske galoppören Thundering Blue startar i Stockholm Cup på Bro Park.
– Det blir den bästa häst som tävlat i Sverige genom tiderna, säger Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen.

Thundering Blue och jockeyn Jim Crowley. Steven Cargill.


Temperaturen inför Stockholm Cup på Bro Park 23 september steg till kokpunkten på torsdagen.
Då bekräftade tränaren David Menuisier att han väljer Stockholm Cup som första anhalt i en internationell turné där slutmålet är Japan Cup – en av världens största hästkapplöpningar.
– Det ska bli väldigt trevligt att komma tillbaka till Sverige. Jag var där för sex år sedan och har bara positiva minnen, berättar den franskbördige tränaren som driver sin rörelse i West Sussex i sydöstra England.
Historien kring Thundering Blue är lite av en askungesaga och hästen har tack vare sitt karakteristiska yttre och sätt att genomföra loppen fått en stor följarskara i hemlandet.
Så sent som i fjol tävlade valacken i “vanliga” lopp, men som femåring har han genomgått en metamorfos och klivit fram som en av brittiska öarnas främsta hästar.
Det stora genombrottet kom i näst senaste starten då Thundering Blue spurtade hem Grupp 2-löpningen Sky Bet York Stakes.
Det följdes upp med att – som fältets särklassigt minst spelade häst – knipa tredjepriset i Juddmonte International Stakes 22 augusti, ett lopp för den absoluta eliten med över tio miljoner kronor i prispengar.

Kanada nästa
I den jämförelsen kan Stockholm Cups förstapris på 800 000 kronor te sig beskedligt, men David Menuisier ser många anledningar till att välja Sverige som destination när han för första gången startar sin stjärna utomlands.
– Det första stora målet är Canadian International på Woodbine i oktober. Vi behövde hitta ett lopp innan det och Stockholm Cup passar perfekt. Dels får hästen en chans att testa på distansen (2 400 meter) och dels får jag se hur han hanterar att flyga. Lägg därtill att Stockholm Cup är en av få Grupp 3-löpningar där han inte blir bestraffad för sin Grupp 2-seger utan får springa med samma vikt som de andra, säger Menuisier och fyller i:
– Personligen vill jag också säga att jag längtar efter att få se ert vackra land igen. Enda gången jag varit i Sverige var då jag jobbade för John Dunlap och vi startade Berling i Stockholm Cup 2012. Jag lovande mig själv att komma tillbaka när jag hade fått fram en tillräckligt fin häst. Sedan är jag spänd på att få se den nybyggda banan (Bro Park) som jag hört mycket gott om.

Chans att mäta sig med världseliten
För Bro Park och svensk galoppsport är det givetvis jackpot att locka en häst av denna dignitet.
Thundering Blue kommer med en RPR (Racing Post Rating) på 119, högre än någon annan galoppör på svensk mark genom tiderna.
Det gör också att han blir första häst att begåvas med ett tresiffrigt formtal i det officiella programmet.
– Han kommer att bli handicappad 100 i Sverige. Vad jag vet har ingen häst fått det tidigare, det ska i så fall vara för väldigt många år sedan när man var lite generösare med formtalen. Jag kan i alla fall tryggt säga att det blir den bästa galopphäst som startat i Sverige genom tiderna, säger Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen som varit drivande bakom den nya satsningen med direktflyg från Stansted utanför London till Arlanda.
– Målet har givetvis varit att locka över så bra hästar som möjligt. Vi har identifierat att det är väldigt hög prioritet för våra gäster att kunna resa hit och åka tillbaka snabbt. Nu är de hemma igen på tre dagar, tidigare kunde det ta tio dagar innan hästen var tillbaka.
Upp till tolv hästar kan få plats på planet och Madsen hoppas på fullsatt.
– Vi har haft stort intresse, men vet inte säkert vilka som kommer förrän anmälningarna går ut på måndag. Någon mer häst av Thundering Blues kaliber blir det inte, däremot hoppas jag att de andra gästerna kan förgylla ramloppen och sätta ännu mer internationell prägel på tävlingsdagen.
Vad betyder det här för svensk galoppsport?
– Framförallt ger det oss möjligheten att mäta våra bästa hästar med världseliten, få ett kvitto på hur långt vi är efter de allra bästa. Har vi tur så kanske det kan generera möjligheter för svenska hästar att få vara med i större lopp utomlands, säger Dennis Madsen.

“Massiv fanclub”
Vad är det då för häst som kommer på besök?
Vi låter tränaren David Menuisier beskriva sin guldklimp:
– Han är som en sagohäst som syns väldigt tydligt eftersom han är så ljus, nästan vit. I loppen gillar han att ligga långt bak i fältet och vänta med sin slutspeed. Han har en enorm tempoväxling och går alltid som fortast i slutet av loppen, därför behöver han minst 400 meters upplopp för att komma till sin rätt.
– De egenskaperna har gjort att han fått stjärnstatus och en massiv fanclub här i England de senaste månaderna. Det spelade säkert in till att vi blivit inbjudna till Japan Cup, de vill se honom där borta också.
Men först på den internationella agendan står alltså Bro Park vars publik får njuta när rekordhögt rankade Thundering Blue tar sig an den skandinaviska eliten nästa söndag.
– Är han den högst rankade ni haft? Det visste jag inte. Pressen blev ju inte mindre nu precis…, säger Menuisier med ett skratt och avrundar:
– Givetvis kommer vi för att slåss om segern, jag hoppas att han inte gör någon besviken.
Startlistorna till Stockholm Cup och övriga lopp blir klara på måndagen.

Robin Johansson, Kanal 75