Bocksprång och kvastning – Hail Mary ”helt vild” inför Prix d’Amerique

,

Tidigt trött och slagen i debuten på Vincennes. Anonym sexa i genrepet. Hail Mary har inte skrämt motståndarna inför Prix d’Amerique. Men på söndagen ska toppformen sitta där. – Jag har en jäkligt god känsla i kroppen, säger tränaren Daniel Redén.

Han segrade i Svenskt Travderby för Robert Bergh.
Men sedan flytten till Daniel Redén har Hail Mary firat sina största framgångar över sprinterdistans.
Som tvåa i Elitloppet 2022 och vinnare av Hugo Åbergs Memorial i fjol.
På söndagen får vi se om den maffige hingsten har styrkan som krävs för att slåss om segern i världens tuffaste travlopp över 2 700 meter på väldiga Vincennes.
Debuten på Frankrikes nationalarena på nyårsafton talade absolut inte för det när Hail Mary dalade genom fältet efter en tuff resa.
Men prestationen i genrepet Prix de Belgique var bättre när nykontrakterade hemmakusken Eric Raffin följde med invändigt utan att pressa sin häst.
Och Daniel Redén har nog aldrig varit nöjdare för en sjätteplats, tydligt av att han närmast skrek ut sin glädje direkt efter målgång.
När vi möter upp svenskhoppet på mäktiga träningsanläggningen Grosbois i utkanten av Paris en knapp vecka före loppet är tongångarna ännu mer positiva.
– Jag är otroligt nöjd med hur det har blivit. Första loppet blev tokigt i stundens allvar, men jag tror att det gjorde honom gott, han fick liksom blåsa ur sig rejält.
– Sedan kom vi till loppet efter, Belgique. Då gjorde vi som fransmännen, vi tog tillbaka och körde preparé. Det får man göra här om man säger att man ligger ganska lågt. Han gick i mål med ganska mycket krafter kvar och kuskens smile när han körde av banan var härligt att se. Det var det enda jag ville se, att kusken var nöjd och att det kändes bra, berättar Daniel Redén som knappast kunde låta mer nöjd med de senaste dagarnas förberedelser.
– Efter det loppet har han vänt mentalt hästen, han är helt vild. Ute i skogen här är det bocksprång och det är riktigt kul att köra honom. Jag tror att vi har gjort någon typ av prickning av någon form.
– Vi får se. Han har ju två lopp nu. Det jag siktat mest emot är Prix de France, inte Prix d’Amerique. Men jag tycker att jag kommit så jäkla rätt på det. Skulle han få rätt lopp på söndag så… vete fasiken, kan nog gå bra, tjäna en fin peng.

”Kvastade och tyckte att det var jäkligt roligt”
Sedan första trippen till Prix d’Amerique 2017 då han fick med sig tredjepriset med Lionel har Daniel Redén varit en stadig gäst under det franska vintermeetinget och i regel fått rollen som fanbärare för de svenska färgerna i huvudloppet. Totalt har det blivit elva starter i Prix d’Amerique, men inte någon mer framskjuten placering än debutåret.
Du har varit här många gånger med höga förväntningar på dig utifrån. Det känns inte som att pressen är lika stor på er den här gången, hur upplever du det?
– Pressen är väldigt lugn. Resultaten innan Prix d’Amerique har inte varit särskilt bra, men jag har varit här med många bra hästar och haft tro på att kunna vinna. Jag har minst lika bra feeling i år trots att vi inte har någon press. Det känns bara kul, det ska bli så jäkla spännande med tanke på att uppladdningen blivit precis som jag har velat.
Hur skulle du sammanfatta alla dina lärdomar av alla dina erfarenheter av vintermeeting i allmänhet och Prix d’Amerique i synnerhet?
– Nu har jag varit nere rätt många gånger och det här upplägget har jag väl aldrig kört. Det är väl egentligen det franska upplägget. Att köra stenhårt över 2 100 meter, sedan i Belgique kör man lite lugnare för att försöka få med sig hästen mentalt. Sedan kommer det stora slaget och då ska de vara på topp. Det känns som att vi har gjort det. Han tog ingen skada av den tuffa resan i första loppet, det såg vi ju sist. Det känns bra, han är nöjd. Harmoni.
Gör något annat detaljmässigt med hästen på söndag jämfört med tidigare starter?
– Nu har vi kört med skor fram och rätt tunga boots, bara för att det ska finnas mycket att ta av. När han fått de här två loppen så blir han starkare i sig själv, så att han kan lättas. Han har sitt pacingsblod som gör att han blir rullig som vi säger, frambenen går fort på honom. Då behöver man ha mycket vikt, men när han blir i form så kan man lätta av honom. Dit har vi kommit nu så det blir barfota på söndag, med ett par boots. Sedan blir det första gången med rycktussar, någonsin, och det testades igår. Det var väldigt fin effekt, han kvastade och tyckte att det var jäkligt roligt. När han får den signalen så kommer han att höra publiken och då kanske han springer ändå ner till Champs-Elysees…
Beskriv vad du upplevde när du testade tussarna på honom igår?
– Igår körde vi ett stenhårt jobb med honom också, det var inplanerat. När vi kom ut med tussarna i skogen, de hör lite bättre när de bara har bomull i öronen, så redan då var han på alerten och såg och hörde mycket mer. Efter det tuffa jobbet åkte jag ut på rundbanan och drog tussarna. Då åkte svansen rätt upp och han hade så mycket krafter att han ville dra iväg en speed till, då hade han redan fått åtta hårda intervaller i skogen. Det är bra form. Nu är det bara ett lugnt jobb på torsdag, sedan är det dags.
Kan du sammanfatta dina känslor inför slaget?
– Prix d’Amerique är, skulle jag säga, det största loppet i världen och det är klart att man vill vinna ett sådant. Men jag är realist också, skulle vi tjäna en bra peng får vi vara nöjda med det. Men jag har en jäkligt god känsla i kroppen att vi har träffat formen bra.