Björn Lind gör Day Or Night In sällskap på Drömgården

,

Tre OS och tvåfaldig olympisk mästare.
Längdskidåkaren Björn Lind blev imponerad när han hälsade på hos Johan Untersteiner, men det var inte bara hästen Day Or Night In som gjorde ett gott intryck.
– Det är en stor och fin träningsanläggning, jag sa till de att hade man varit en travhäst hade jag gärna varit där, berättar Björn Lind.

På lördag är det dags för den tredje deltävlingen i Olympiatravet. Dagen till ära får Jägersro besök av en olympisk mästare i längdskidåkning.
Björn Lind hann under sin elitidrottskarriär delta i tre olympiska spel. Efter en snöplig fjärdeplats i sitt första OS 2002 tog sprintexperten en oförglömlig revansch fyra år senare. OS-guld i såväl individuell sprint som i sprintstafett, det senare bärgade han tillsammans med Thobias Fredriksson.
– Det bästa OS-minnet är så klart från när jag tog mina guld 2006, idrottsmässigt sett. Men upplevelsemässigt var nog Salt Lake City en häftigare upplevelse med arrangemanget, och för att det var första gången, kommenterar Björn Lind.
Säsongen 2005/2006 tog Björn Lind också hem totalsegern i sprintvärldscupen. Året därpå prisades han med utmärkelsen Årets manlige idrottare på Idrottsgalan.

“Min morfar var travfrälst”
Prisad är också Halmstadtränaren Johan Untersteiner som utsågs till Årets tränare tidigare i år.
Efter en lyckad sejour i Frankrike under vintern – där Day Or Night In bland annat segrade i ett lopp under Prix d’Amerique-dagen – jagar ekipaget på lördag en finalbiljett till Olympiatravet.
Björn Lind besökte dem hemma på gården i Holm för att kolla läget, och blev dessutom en ny upplevelse rikare.
– Vi hälsade på Day Or Night In och tog in honom från hagen. Han hade vilodag i dag. Sedan var vi faktiskt ut och körde, Johan körde en häst och jag en annan. Det var första gången för mig och det var häftigt. Jag körde en treåring som aldrig har startat så nu är den väl helförstörd, säger Björn Lind och skrattar.
Men det var inte första gången som skidåkaren var i kontakt med trav och hästar.
– Min morfar var travfrälst och hade egna hästar som han tränade. När man var liten och hälsade på där uppe hängde man med till travet. I dag brukar jag spela då och då men framförallt kollar jag på trav.
Drömgården, som Johan Untersteiners gård heter, imponerade på Björn Lind som gillade både vad han såg och hörde.
– Johan vill att hästarna ska ha det så bra som möjligt för att kunna prestera. Det ska vara rätt kost, vila, bestämda tider och rent och snyggt. Det är en stor och fin träningsanläggning, jag sa till de att hade man varit en travhäst hade jag gärna varit där.

Hårdare träning för skidåkare
I årsdebuten på svensk mark förra veckan visade Day Or Night In att han är en vass sprinter. Segertiden blev den hittills snabbaste i år, 1.09,6. Björn Lind noterade så klart detta, och drog paralleller mellan två- och fyrbenta sprintlöpare.
– Man såg på hästen att han är kraftigt byggd, han har definitivt mycket power. Här kan man se likheter i att man kan vara mer muskulärt byggd, det krävs en viss explosivitet och styrka. Sedan gäller det ändå att hästen ska orka, samma sak i skidor. Vilka förutsättningar man har är nog till viss del genetiskt men mycket går givetvis att träna upp – det är den allra största delen, förklarar sprintspecialisten som fann en stor skillnad i just träningsupplägget.
– Vi tränade mycket mer, om man jämför skidåkare med travhästar, den En häst tål inte samma typ av mängd, antal timmar och antal hårda pass, har jag fått höra.

Lika bra, eller bättre
Day Or Night In möter tufft motstånd i bland annat Dante Boko och Jairo på lördag.
– Johan sa att han kommer vara minst lika bra som han var sist. Men det är några andra hästar i hans race som man märkte att han hade respekt för, säger Björn Lind som ser fram emot Olympiatravet på Jägersro.
– Hela dagen ska bli kul men höjdpunkten blir att se den här hästen i sitt lopp. Efter att ha lyssnat på Johan tror jag, utan att vara någon expert, att den har bra möjligheter att vinna.

Gina Söderlund, Kanal 75