Betvingad av brorsan i derbyt ? nu laddar Fredrik Reuterskiöld om

,

Det blev ingen fjärde derbyseger för Jägersrotränaren Fredrik Reuterskiöld.
Strax före mål sluggade sig brodern Lennart jr:s Duke Of Burden förbi Ramstein ? storfavoriten som fick dela andraplatsen med en annan av Fredriks hästar: Gunvald.
– Det var lite snöpligt men racingen är alltid där och då och loppen kan inte ridas om.

Duke of Burden och Carlos Lopez (mitten) vinner svenska galoppderbyt med segermarginalen ”hals”. Andraplatsen delades mellan Ramstein och Gunvald. Stefan Olsson/Svensk Galopp.


Årets galoppderby förra lördagen handlade om två av bröderna Reuterskiöld från Jägersro.
Svenskfödde Ramstein var förhandsfavoriten och höll också nästan hela vägen i det 2 400 meter långa loppet för jockeyn Elione Chaves.
Utvändige Duke of Burden svarade dock för ett starkt lopp och sluggade sig förbi i de allra sista stegen. Gunvald kom starkt och löpte dött lopp om andrapriset med Ramstein.
Dubbelt Fredrik Reuterskiöld på platserna bakom brodern Lennart Reuterskiöld jr:s Duke Of Burden som inkasserade 750 000 kronor.
– Om vi hade fått rida om loppet så kanske det varit en annan utgång – men så är som alla vet inte kapplöpningen. Det var inget flyt för mina hästar men jag är mycket nöjd med båda två. Snöpligt nog var det Gunvald som puttade fram den som vann också och i hans fall så tror jag att han hade hunnit dit om han fått ett “rent” upplopp. Ramstein fick inte heller det bästa loppet. Med facit på hand skulle han ha fått gå lite fortare i stället. Men det är lätt att vara efterklok, säger Fredrik som har tre svenska derbyn på meritlistan sedan tidigare (Zenato 2004), Mad Dog Slew (2006) och den senaste 2008 med Swing That Cat.

Långt till nästa möte?
Derbyvinnaren Duke Of Burden är med i Breeders?Crown-serien och har som Fredrik Reuterskiöld uttrycker det “en helt annan agenda” än hans hästar.
– Jag vet inte hur min bror matchar sina hästar men jag är i alla fall inte rädd att möta Duke Of Burden igen, det skulle bara vara roligt.
Nästa lopp för svenskfödde Ramstein, med fyra segrar på sex starter i karriären, blir enligt tränaren troligast på Bro Park 22 augusti. Ett lopp för skandinavienfödda hästar.
Gunvald ska eventuellt anmälas till ett lopp för äldre hästar under Jägersros dag med Svenskt Oaks söndagen 14 augusti.
Under derbydagen tog din häst Giftorm hem Zawawi Cup tillsammans med Kevin Stott. En seger värd 600 000 kronor som du blev jublande glad över.
– Jag har haft hästen sedan han var två år och han har varit med i jag vet inte hur många stora lopp. Giftorm är en liten hårding som kanske varit den bäste skandinaven de senaste två åren i Dubai trots att han haft lite otur där. Att han fick sätta pricken över i var han väl värd och det var därför jag var extra glad, säger Fredrik Reuterskiöld.
Nästa start för Giftorm planeras till nästa torsdag i Norge. Uppgiften då är grupp 3-loppet Polar Cup med 300 000 kronor till vinnaren.

Mikael Wikner, Kanal 75