Benny Anderssons nya stjärna

,

Benny Andersson är inte bara en världsberömd kompositör och musiker. Han är också en mycket framstående uppfödare och ägare av galopphästar. På tisdagseftermiddagen segrade hans Lavender’s Blue överlägset i sin första start i engelska Newmarket.
Är en ny stjärna född?

Lavenders’ Blue är bara tre år gammal och gjorde på tisdagen sin allra första start. Det gjorde hon i galoppsportens högkvarter Newmarket, staden som beskrivs som galoppsportens Mecka. Här tränas tusentals hästar och på morgnarna trängs fotgängare och bilister med galopphästar som är på väg till träningsbanorna.
Motståndet är alltid tufft på galoppbanan i Newmarket men Benny Andersson behövde inte oroa sig. Lavender’s Blue kopplade ett grepp om loppet med 200 meter kvar och såg riktigt imponerande ut när hon korsade mållinjen först, flera längder framför resten av fältet. Bakom sig lämnade hon några riktiga dyrgripar. Hästarna som var tvåa, trea och fyra ägs alla av kungafamiljen i Dubai.
Jockeyn som red Lavender’s Blue bar Benny Anderssons ägarfärger, som är svart- och silverrutiga. Det är kanske inte så förvånande att den välkända kompositörens stall kallas för Chess Racing.

Oaks nästa?
Nästa gång kommer Lavender’s Blue att tävla mot ännu bättre hästar. Målet kan vara ett möte med världseliten i the Oaks på den engelska banan Epsom den 31 maj. The Oaks är en av världens äldsta kapplöpningar och har ridits sedan 1779. Loppet fick sitt namn av grundaren Earl of Derby, vars gods hette just The Oaks. Earl of Derby, det är för övrigt mannen som också namngav loppet Derby, numera även en välkänd idrottsterm.
Benny Andersson har tävlat med flera generationer av Lavender’s Blues familj. På 90-talet köpte han Lavender’s Blues mormor Mondschein. Hon vann flera stora lopp i England och Frankrike. Mondscheins avkommor har varit lika framgångsrika. Sibelius vann det danska galoppderbyt år 2004 och Ray vann ett stort lopp när den nya galoppbanan i Bro invigdes år 2016. Den allra bästa avkomman är dock Lavender’s Blues mamma Beatrice Aurore, som tävlade i den absoluta eliten i England, Frankrike, Italien och Irland. För fem år sedan pensionerades Beatrice Aurore från tävlingsbanan. Nu har hon kanske fött en ny galoppstjärna för Benny Andersson.

Amie Karlsson, Svensk Galopp