Båth historisk med fem finalister i Kriteriet

,

Svante Båth blev historisk som tränare och fick med fem hästar till Kriteriet.
Kullens kung, Coin Perdu, var tillbaka i vinnarcirkeln och vann lätt för Erik Adielsson.
– Det var otroligt roligt att han var så fin i dag, berömde Adielsson som även styrde in Very Kronos till seger åt Båth.


Uttagningsloppen till landets största lopp för treåringarna, Svenskt Travkriterium och Svenskt TravOaks avgjordes på Solvalla under söndagseftermiddagen och förgyllde Grand Slam 75-omgången. Finalerna körs på Solvalla söndagen 1 oktober med två miljoner kronor i förstapris i Kriteriet och en 1,4 miljoner i Oaks.
Svante Båth hade 19 treåringar till start i de olika försöken och fick med rekordmånga hästar, fem stycken till Kriteriet. Det har ingen tränare lyckats med tidigare, då Stig H Johansson och Olle Goop har haft med fyra hästar vardera i en final.
– Det hade jag ingen koll på men det var ju jättetrevligt. Verkligen kul, sa Svante Båth efter tävlingarna.

Coin Perdu en helt annan häst i dag”
Kullens kung, Coin Perdu, fick segerraden på nio raka bruten senast då han galopperade i ledningen på upploppet. Men nu var den Svante Båth-tränade treåringen tillbaka i bästa författning igen. Omgångens största favorit på Grand Slam 75 fick överta ledningen efter ett halvvarv men fick sedan lite tryck hela vägen av The Bucket List F. som var hetsig på utsidan. Men det bekom inte Coin Perdu speciellt mycket då han klev ifrån till en enkel seger på upploppet. Tvåa och med till finalen i Kriteriet blev The Bucket List F. som höll strålande.
– I dag var det en helt annan häst, det var som natt och dag mot senast. Då hade han aldrig rytmen senast men i dag kände jag mig trygg med honom hela vägen. Visserligen blev det en dryg förstasväng och sedan gick andra och tredje femhundringen lite snabbare än jag önskade för Tobbes häst var lite vass utvändigt, men det kändes bra hela vägen. Han har en rejäl styrka i sig och det går inte att hitta något man saknar hos hästen. Jag är jättenöjd med honom och det var otroligt roligt att han var så fin i dag, sa Erik Adielsson.

Spets och slut för Very Kronos
Adielsson ramade in Grand Slam 75-omgången genom att vinna med Svante Båths andra segerhäst, Very Kronos, i avslutningen. Segerreceptet var ledning från start till mål och han fick snabbt favoriten Villiam på utsidan där Jorma Kontio lämnade sin köposition direkt ut på den första långsidan och körde fram utvändigt om ledaren. Villiam gjorde ett kanonlopp som tvåa men kunde inte rå på Very Kronos som vann på 1.13,2/2640a, vilket är den snabbaste tiden i uttagningsloppen.
– Jag är otroligt glad att han fick visa hur bra han är. Han har vunnit på ett fint sätt tidigare men inte mött de allra bästa och även om Svante och jag har trott på honom så var det skönt att han fick visa det. Han har så hög kapacitet att han kan vara med och kämpa mot de bästa i kullen. Sedan är han lite speciell, valpig och energisk men han har en otroligt fin teknik hästen. När jag kom till ledningen så pass enkelt ville jag köra där och det loppet som Villiam gör utvändigt är helt fantastiskt, sa Erik Adielsson.

Da Pepperboy – ny stjärna från Puro
Da Pepperboy och Global Un Poco fick lägga ett par speeder under loppets gång men ändå var det dessa två som gjorde upp till slut och gick vidare till finalen i Kriteriet. Da Pepperboy fick ett omväxlande lopp utvändigt om ledande Global Un Poco och även i rygg på ledaren. Han spurtade till seger efter att ha satt in stöten in på upploppet och tvåan Global Un Poco höll starkt till andraplatsen i kamp med Spickleback Face. Det här var Da Pepperboys sjätte seger i åttonde starten och hästen tränas av Petri Puro som har plockat fram en ny stjärna.
– Det här är en jättefin häst med bra styrka, en oslipad diamant, berömde Peter Ingves.

Enkelt för Husse Boko
Husse Boko fick ett perfekt lopp i andra par utvändigt och tackade för det genom att spurta till en smått överlägsen seger för sin tränare Joakim Lövgren. Tvåa och vidare till final Capitol Hill som kämpade sig förbi Camaro Brick kort före mål.
– Han gör det jättebra. En riktig talang och en fin tävlingshäst. Det är klass i honom, sa Joakim Lövgren.
Innan Grand Slam 75 kördes ytterligare ett kriteriekval och där blev det en riktig smällkaramell i Lovely Vacation som vann för Öystein Larsen. Detta efter ett ursinnigt högt tempo i täten med Prosperous med favoriten Born Unicorn pressande utvändigt. Den sistnämnde höll tappert som fyra. Tvåa och vidare till final blev Lass Revenue och Mattias Djuse.

Tre finalister för Untersteiner
Peter Untersteiner kvalade in två egentränade hästar till Oaks och en till Kriteriet. Först spurtade Mily sylvasst till seger i sitt försök till Oaks, sedan vann Run Chica Run i övertygande stil efter tidig ledning, och därefter spurtade Alcoy jättebra och var först kort före mål i sitt kriteriekval.
– I dag hade vi faktiskt spåren sju, elva, elva och tolv och det var fantastiskt att tre kom till final. Jag tycker att mina treåringar inte har gått så bra i år men året är ju inte slut och det känns som att vi kommer att rätta till siffrorna en del, sa Peter Untersteiner.

Osannolik prestation av Dibaba
Dibaba svarade för en närmast osannolik prestation när hon vann sitt försök till Oaks. Hon satt sist utvändigt och blev störd flera gånger under vägen som gjorde att hon fick ta omtag. Först av en galopperande konkurrent åttahundra meter kvar när hon skulle attackera och sedan i sista sväng när hon var gått gåendes i spåren och blev störd och tappade fart. Det såg ut som en omöjlig uppgift till en finalplats i det läget men över upploppet fick Dibaba upp farten igen för Örjan Kihlström och precis före mål fångade hon in Romance Amok. Den sistnämnde höll starkt efter att ha avancerat fram utvändigt om ledaren mitt i loppet. Roger Walmann-tränade Dibaba blir förstås en het kandidat till finalen.

Vanquish Kronos – trots punktering
Storfavoriten Vanquish Kronos gjorde sin plikt och vann sitt uttagningslopp till Oaks för Christoffer Eriksson. Han tog ett tidigt initiativ från kön och svepte hela fältet fram till ledningen efter ett varv. Vanquish Kronos blev utmanad av både Hanna (som spetsade men släppte ledningen) och framförallt Helloise Boko över upploppet men Vanquish Kronos höll undan säkert. I rygg på ledaren satt Swarovski Broline fast med mycket krafter kvar.
– Hon blev bekväm i ledningen och jag tror att hon är bättre bakifrån. Vi fick även punktering då Erik körde upp i vagn på oss hundra kvar, sa Christoffer Eriksson om stoet som tränas av Jerry Riordan.
Tvåa och med till final även Helloise Boko.
Timo Nurmos fick förutom Villiam i Kriteriet även med två hästar i Oaks. Hevin Boko vann det första uttagningsloppet efter en mycket vass spurt och imponerade för Johnny Takter. Nurmos fick även med Romance Amok som sånär höll undan för Dibaba och blev tvåa för Kim Eriksson.

Svenskt Travkriterium, 2640 meter bilstart
Häst – Tränare
1) Husse BokoJoakim Lövgren
2) Very Kronos – Svante Båth
3) Da PepperboyPetri Puro
4) Coin Perdu – Svante Båth
5) The Bucket List F. Helena Burman
6) Global Unspoked – Svante Båth
7) VilliamTimo Nurmos
8) Global Un Poco – Svante Båth
9) Lovely Vacation – Öystein Larsen
10) Alcoy – Peter Untersteiner
11) Capitol Hill – Svante Båth
12) Lass RevenueMattias Djuse

Svenskt TravOaks, 2140 meter bilstart:
Häst – Tränare
1) Run Chica RunPeter Untersteiner
2) Vanquish KronosJerry Riordan
3) DibabaRoger Walmann
4) MilyPeter Untersteiner
5) Candy La Marc – Lars Marcussen
6) Romance AmokTimo Nurmos
7) Ensemble AmStig H Johansson
8) Helloise BokoMattias Djuse
9) Hevin BokoTimo Nurmos
10) Hermes Boko – Matti J Mäkinen
11) Arc en Ciel – Peter G Norman
12) Bellatrix ZetDaniel Redén

Michael Carlsson, Kanal 75