Badman i trav – finalklar i Uppfödningslöpningen

,

Galopp som favoritspelad i storloppet Svampen för ett par veckor sedan.
På tisdagskvällen blev Daniel Wäjerstens Global Badman klar för final i landets största tvååringslopp, Svensk Uppfödningslöpning.
– Vi ville verkligen att det skulle gå vägen den här gången med den här hästen som hör hemma i en sån här final, sa Wäjersten efter segern i uttagningsloppet.

V64-spelet på Jägersro bjöd på tisdagen på två uttagningslopp till Svensk Uppfödningslöpning.
Banan i Malmö är i år ensam arrangör på nytt för uttagningarna och med åtta startande hästar i det ena loppet och nio i det andra var uttagningsrundan över för i år med lottning av finalfältet under kvällen.
Daniel Wäjersten hade rest 100 mil från Sundsvall med en häst till tisdagens tävlingar.
Efter galoppmisslyckandet i Svampen i Örebro höll sig Global Badman i skinnet hela vägen den här gången och visade vilken fin häst han är.
Storfavoriten Pucks Bounce visade galopp hela förkvällen i värmningar och provstarter och ströks bort ur loppet kort innan start. Wäjersten fick då kasta om lite i sin taktik med loppets andra mest betrodde häst och satsningen blev offensiv.
1000 meter från mål körde sig Daniel Wäjersten till ledningen och segern blev enkel efter några valpsteg i den sista kurvan av Global Badman.
Segertiden över de 1640 meterna skrevs till 1.14,3.
– Nja, det är mest att han blir han lite pigg och får lite bråttom själv när kuskarna runt omkring lever om. Det blev ju en scenförändring kort innan start och jag försökte att inte göra några misstag när bilen släppte och körde till och fick överta. Han är ändå grön fast han visat de här tiderna i loppen men det är en mycket fin häst som det inte varit några problem med. Sedan han kvalade in i februari har han inte missat ett enda träningsjobb, sa Daniel Wäjersten om hästen som ägs av stallets sponsor, Stockholms Elektroinstallation AB.
Med till finalen också tvåan i mål Per Nordström-tränade Revelation och trean Gordon Brodde som tränas av Joakim Lövgren.
Sammanlagt sex hästar från vardera försök gick vidare till finalen lördagen 23 november.

“Sporten är inte lätt”
Svante Båth blev en vinnare i det andra uttagningsloppet med Armani Degato sedan Mattias Djuses storfavorit Usain Tilly galopperat bort alla chanser i starten.
Erik Adielsson lämnade tidigt ledarens rygg och lät valacken kliva upp utvändigt ledaren.
Fuxen som ägs av Olof Brodin (Chartering) AB i Sollentuna klev undan på lätta hovar upploppet ner till seger på tiden 1.14,9 över 1640 meter, auto.
Tränaren Svante Båth kunde pusta ut. Det blev en framgångsrik men inte hundraprocentig kväll. Pucks Bounce var omöjlig att få lugn och ströks bort från den första uttagningen.
– Den här sporten är inte lätt kan jag lugnt säga. Vi hade första försöksloppet som var katastrof och sedan hade vi den här som levererade jättebra. I dag var Armani Degato. verkligen fin också. Rent kapacitetsmässigt är det bra men han har haft lite att jobba på med den mentala biten, sa Svante Båth.
Finalen av Svensk Uppfödningslöpning körs som ett V75-lopp lördagen 23 november.
Förstapriset är 1,4 miljoner kronor om hästen är anmäld till den så kallade premiechansningen.

Startlista
Svensk Uppfödningslöpning – final
1 640 meter, autostart
häst/tränare
1. Armani Degato – Svante Båth

2. Global BadmanDaniel Wäjersten
3. RevelationPer Nordström
4. Fire Piston
Admir Zukanovic
5. Gordon BroddeJoakim Lövgren
6. CastilloTomas Malmqvist
7. Mizita SoundAnders Zackrisson
8. Global BenchmarkJohan Untersteiner
9. A Good PointSören Norberg

10. Karl May BokoTimo Nurmos
11. Born WinnerMattias Djuse

12. Only Cash O.C.Joakim Lövgren

Förstapris: 1.400.000 kronor (med premiechansen)

Mikael Wikner, Kanal 75