Bäcklös Uriel segerrikast så här långt

,

Bäcklös Uriel är unghäststjärnan som vann kriteriet som treåring. Först sju år gammal har kallblodet börjat vinna lopp igen – och då har det blivit med besked. Nicklas Bloms stjärna har noterat sig för tio segrar i år och kan bli Sveriges segerrikaste häst 2023. – Det skulle vara kul om det blev så, säger ägaren och uppfödaren.

Med två månader kvar av året har sjuårige ”gulsvarte” (enligt sportsystemet) Bäcklös Uriel gått till vintervila efter en framgångsrik säsong för tränaren Jan-Olov Persson.
Tio segrar och tre tredjeplatser har det blivit på årets 16 starter.
Som treåring vann hästen Svenskt Kallblodskriterium på Dannero och ytterligare två segrar under debutsäsongen. Efter det har han tävlat mot de bästa i sin årgång men aldrig segrat förrän i år som sjuåring.
Sjukdomarna har avlöst varandra, penicillin och flera halsinfektioner. Under fyraåringssäsongen tog han sig trots allt till final i derbyt där han blev femma efter galopp.
Som femåring startade avelsarbetet och hästen blev lite down av alla resor till och från avelsstationen. Något som skulle kombineras med tävling.
Nicklas Blom har fött upp och äger den dubble miljonären
– Jag tränade honom själv de första åren men kände sedan att jag ville prova att låta honom stanna kvar hos Jan-Olov Persson på Hagmyren där vi ändå var hela tiden för aveln. Det blev bara en start som femåring. Nu har han äntligen fått vara frisk och kry och hästen trivs bra där uppe och teamet där med Marcus Lilius som kör jobben och Emelinda Persson som sköter om honom, säger Nicklas Blom.
Blom äger en bensinstation och är amatörtränare på fritiden. Tillsammans med sambon Kristin Persson fortsätter han också att föda upp ett par tre kallblod per år med prefixet ”Bäcklös” i namnen.
– Jag tränar själv och båda pojkarna är travtränare. Men det är inget snack om att Jan-Olov ska få ha honom så länge det går så här, säger Nicklas Blom, pappa till Wiktor Kylin-Blom och Oskar Kylin-Blom.

Bara Järvsöfaks snabbare

I juni vann Bäcklös Uriel lopp i Bollnäs. Segertiden skrevs till 1.18,7 över 1640 meter auto!
Endast ett svenskfött kallblod har varit snabbare i historien: fenomenet Järsvöfaks. Kallblodskungen Järvsöfaks travade både travade 1.17,9 och 1.18,4 under karriären.
– Vi har det näst snabbaste svenska kallblodet i historien. Uriel har ett enormt trav och är så jävla snabb i benen. Så här bra har det alltså blivit när han äntligen fått vara frisk och kry efter att ha haft enorma problem med infektioner som fyra- och femåring. I Svenskt Mästerskap på Bergsåker och Unionskampen på Färjestad var han inte riktigt på topp. Kanske provar vi honom i Elitkampen nästa år men inget är bestämt. När man tänker efter är han ju given där egentligen, säger han.

Kallt i vinnartoppen
En liten bonus kan bli att Bäcklös Uriel kan bli Sveriges segerrikaste häst 2023.
Några varmblod står på åtta segrar men det är kallt i toppen med två månader kvar av året.
– Absolut håller jag koll på det. Jag är enormt intresserad av det här med avel och uppfödning och håller en jäkla koll på allt. Bäcklös var fin när han vann i Gävle i september och tog sin tionde seger för året. Nu får han några månaders vila och ska komma ut på vårsidan någon gång. Grejen är ju att han var igång och vann lopp redan i februari så säsongen har varit lång, säger han.
I Svensk Travsports statistik per den 31 oktober står Bäcklös Uriel på 10 segrar i år. Ulf Stenströmers Bold Knick, Anders Svanstedt-tränade Putte,Global Deadline i träning hos Ivanov Jevgeni och Ajlexes Hans i träning hos Tomas Pettersson har alla åtta segrar.