Just Believe med sin tränare Jess Tubbs och maken Greg Sugars som körde hästen till seger i storloppet Great Southern Star i februari.

Australiensiske elitloppsdeltagaren kanske stannar ett tag

,

Australiens bästa häst Just Believe gör den långa resan till Stockholm och Elitloppet i maj.
Gifta paret Jess Tubbs och Greg Sugars som står bakom hästen kan tänka sig att stanna i Norden ett tag om allt går bra.
–Vi har fått förfrågningar av andra banor med storlopp som är intresserade av att få Just Believe till sig efter Elitloppet, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Just Believe med sin tränare Jess Tubbs och maken Greg Sugars som körde hästen till seger i storloppet Great Southern Star i februari.


I helgen blev den åttaårige valacken Just Believe från Australien den femte hästen att få en inbjudan till Elitloppet sista söndagen i maj.
Hästen har dominerat i storloppen down under det senaste året
I
år har Just Believe vunnit två grupp I-löpningar på hemmaplan – Australian Trotting Grand Prix och Great Southern Star, där det senaste loppet är något av den australiensiska motsvarigheten till Elitloppet med försök och final samma dag över sprinterdistans,
För ett tag sedan blev hästen sjuk – åtminstone var det något tränaren Jess Tubbs tvingades dra till med när folk frågade.
– Vi hade fått en inbjudan till Elitloppet som skulle hållas hemlig. Jag har fått ljuga och säga att han varit förkyld när en del undrade varför vi inte startade. Så förlåt! säger Jess Tubbs, 36, i en videointervju med den australiensiske journalisten Adam Hamilton som ligger ute på internet.

Hyr in sig hos Stig H
Just Believe kommer till Stockholm någon gång i mitten av maj. Fortfarande återstår detaljer med flygtider och annat så något exakt datum är inte spikat.
Solvallas sportchef Anders Malmrot berättar att det paret kommer att campa på championtränaren Stig H Johanssons gård Stora Alby under vistelsen i Sverige.
– Vi har gjort upp med Stig H om att hästen ska stå hos honom från mitten på maj. Exakt datum vet vi inte ännu. Men han kommer att flygas till Amsterdam och sedan åka buss upp till Stockholm i två etapper. Förmodligen övernattar han i Malmö och sedan åker de därifrån upp hit till oss, säger Anders Malmrot.
Inget uppmjukande lopp hinns med innan den stora uppgiften. Just Believe är van att resa och beskrivs som en lugn och psykiskt stark häst. Åttaåringen ska tränas ute på Stora Alby och eventuellt gå något snabbjobb inne Solvalla innan Elitloppet.
Jess Tubbs står som tränare till hästen och hennes make Greg Sugars ska köra den australiensiske deltagaren i Elitloppet.
Jess Tubbs i videointervjun:
– Just Believes bästa kvaliteter i en tävling som Elitloppet är nog att han är så professionell. Han letade efter morötter efter sitt försök i Great Southern Star och var helt obekymrad när det var dags att köra finalen. Han har en explosiv speed när han behöver, han är tuff och han ogillar att släppa hästar förbi sig. Det är svårt att jämföra med andra australienska hästar som varit med naturligtvis – det beror givetvis på motståndet och förutsättningarna för dagen, säger hon i intervjun.

“Lite bortom vår fantasi”
Elitloppet har tränarparet följt i tv i alla år och nu ska de få vara med själva.
– Det är svårt att ta in. Det är lite bortom vår fantasi. All den här publiken…vi har inget sånt här hemma. När det är dags för Elitloppet är jag glad över att Greg sitter i sulkyn medan jag tar plats på läktaren. Pressen ligger på honom den där eftermiddagen, säger Jess Tubbs skrattande.
Om att vara hyresgäster hos Stig H Johansson – en av världens genom tiderna största travtränare säger hon:
– Stig H är en legendar och ikon. Jag längtar efter att träffa honom, han vet nog inte vilka Greg och jag är men vi vet sannerligen vem han är!
Om allt går bra kan det bli en fortsättning i Sverige och kanske övriga Norden. Anders Malmrot vill inte säga för mycket men avslöjar att kontakter tagits med honom.

Det är för tidigt allting egentligen men vi håller på att diskutera det just nu. Vi har fått förfrågningar av andra banor med storlopp som är intresserade av att få Just Believe till sig efter Elitloppet. Jess och Greg är ett ungt hungrigt och drivet par som driver en stor rörelse som är ett av landets mest framstående. Jag är otroligt spänd på att få hit dem till Solvalla, säger sportchefen.

Fotnot: På lördag bjuder Anders Malmrot in den sjätte hästen till Elitloppet

Mikael Wikner, Kanal 75