Åsebö har presenterat sig

,

En norrman boende i Sverige sedan sju år.
Egentligen jobbar han med anläggningsmaskiner.
På söndagen presenterade sig Sundsvallsamatören Ola Åsebö för den breda publiken med seger i norskt Travkriterium.


Kusken Ulf Ohlsson hjälpte till då 50-årige amatören Ola Åsebö med licens på Bergsåker skrev in sig i historieböckerna på söndagen med en seger i det norska travkriteriet.
Coktail Jet-hingsten Hard Times vann enkelt från ledningen för Ohlsson och inkasserade drygt 1,6 miljoner kronor.
Tränaren Ola Åsebö äger 80 procent av hästen och de norska uppfödarna resten.
– Uppfödarna fick inte sålt den och frågade mig om jag ville köpa. Hard Times är bra och var nära att kvala in till E3 i somras. Men nu kan det bli svårare då han fått in en och en halv miljon på kontot efter bara elva starter i livet, säger norrmannen.

Köpte i Kovland
Hemma i Norge var han aktiv i travet på 1990-talet innan familj och yrkeskarriären tog över. 2010 flyttade han till Sverige med dåvarande sambon Marit Beckström som jobbade med travare och slog sig ner i Bollnäs.
2013 förvärvades travtränaren Christer Nylanders gamla gård i Kovland i Sundsvall. En gård han numera huserar på själv efter separationen från sambon för drygt ett år sedan.
– Jag jobbar egentligen med anläggningsmaskiner men tog över travrörelsen och tänkte att jag ska prova att leva på hästarna och se hur det går. Barnen är 14 och 18 år gamla och trivs verkligen i Sundsvall och jag har åtminstone tänkt bo kvar här till de är gamla nog att klara sig själva, säger Ola Åsebö.

Seglen uppe nu
Lite av en mångsysslare är han. Åtminstone har han så varit under det här dryga året som amatör.
2016 utsågs han till Årets Amatör på Bergsåker men åtar sig alltjämt småprojekt då och då med anläggningsmaskinerna.
Ola Åsebö kör dessutom hästtransporter åt Svante Båth och hjälper stortränaren med träningskörning.
I söndags rasslade det in dryga miljonen på kontot då Hard Times vann kriteriet i Norge. Dagen efter, på måndagen, spurtade fyraåriga New Flame till seger i ett lunchlopp hemma på Bergsåker tillsammans med Ove A Lindqvist.
– Det verkar som om vi fått upp seglet nu och att vinden ligger i rätt riktning. För Hard Times väntar årgångslopp i antingen Sverige eller Norge. Vi får se vad som dyker upp, säger Ola Åsebö förnöjt.

Mikael Wikner, Kanal 75