Årets kusk först ut i nya unghästserien

,

Örjan Kihlström blev förste kusk att vinna när Margaretas Tidiga Unghästserie drog igång på Solvalla på lördagen.
Trots fest till sena timmen på fredagens Hästgala ? där han prisades dubbelt – var toppkusken på alerten.
– Det var en fantastiskt trevlig kväll och det gick att ladda om.

Den nyinstiftade unghästserien på Solvalla är ett initiativ av uppfödaren och storhästägaren Margareta Wallenius-Kleberg. Anledningen är att hennes stuteri Menhammar fyller 70 år i år. Svensk Travsport och Solvalla är med på tåget och det kommer totalt att köras 16 lopp med 300 000 kronor i förstapris på Solvalla under första halvåret 2017. Ekonomiskt innebär det ett tillskott på 9,6 miljoner kronor med lika fördelning mellan tre- och fyraåriga hingstar/valacker samt ston.
– Vi tyckte att vi skulle göra något trevligt och rejält för travsporten och så blev det de här fina loppen. Vi har fått fantastiska reaktioner, jättekul! sa Margareta Wallenius-Kleberg när hon intervjuades i vinnarcirkeln efter premiärloppet, som Örjan Kihlström vann med Björn Goop-tränade Lorina Citron.
Kihlström, som på fredagens Hästgala utsågs till Årets kusk och tilldelades SHK:s Guldhäst, serverade det treåriga stoet ett fint lopp i tredje par utvändigt. På sista bortre långsidan avancerade han framåt i andrapsår och efter att ha låtit hästen vila i rygg på ledaren i slutkurvan avgjorde Lorina Citron till säker seger över upploppet.
– Vi fick en rätt så fin resa men hästen gick bra och avgjorde på bra sätt till slut, konstaterade Kihlström.

Åttonde raka för jättelöftet
Totalt kördes fyra lopp i unghästserien, två för treåringar och två för fyraåringar, och i fyraåringsloppet för hingstar och valacker fortsatte Cyber Lane att imponera. Han tvingades öppna första 500 meterna på snabba 1.09,5 för att försvara ledningen och i slutkurvan blev han utmanad av Sebastien Journey. Men hästen är en talang långt utöver det vanliga och innan mållinjen skars hade han lämnat konkurrenterna. Segern var hästens åttonde i åttonde starten.
– Han har tävlat på under vintern och vi har sagt att Kungapokalen blir det inte. Nu ska han istället få en rejäl träningsperiod och målet är att starta honom i Halmstad i början av maj, sa hästens tränare och kusk Johan Untersteiner.
I loppet för fyraåriga ston imponerade Jörgen Westholms Amalia Cash stort när hon vann från positionen utvändigt om ledaren.
– Jag har inte riktigt vetat vad jag har haft. Jag har tyckt att hon har känts bra men det här är nog riktigt bra, sa Westholm efter uppvisningen.
Bland de treåriga grabbarna drog Svante Båth-tränade Global Un Poco det längsta strået efter att körande Erik Adielsson bytt tredje par invändigt mot positionen som etta i andraspår 1 300 meter från mål.

Ola Johansson, Kanal 75