Appelina frälste hemmapubliken

,

Sist in i boxarna.
Först över mållinjen.
Hemmahästen Appelina drog längsta strået i Breeders Prize Classic på Övrevoll på söndagen.
– Jag känner mig lite rörd, sade en ovanligt känslosam Wido Neuroth.

En jublande son och en tagen tränare.
Galoppfamiljen Neuroth hade en stor stund inför hemmapubliken i Oslo sedan Appelina visat sig starkast i söndagens huvudlöpning.
Detta efter en utdragen startprocedur där Appelina var den sista att gå in i boxarna, nästan 20 minuter efter utsatt starttid.
Knappa favoriten Suspicious Mind fick löpa i front, men hade gjort sitt redan i början av upploppet då Appelina sluggade sig till grepp för Jan-Erik Neuroth.
Ett grepp som hölls enkelt även om svenske Duke of Burden aldrig gav upp sina försök att gå i närkamp.
– Jag känner mig lite rörd, det har varit stor press att vinna det här loppet. Det är en fantastisk galoppör som var lite svår som tvååring, men nu blir hon bara bättre och bättre, berättade tränaren Wido Neuroth.
Segern var värd cirka en halv miljon kronor för treåringen som därmed vunnit hälften av karriärens starter och passerade två miljoner insprunget.

Vann trots tappstart
Breeders Prize Sprint bjöd också på en dramatisk inledning då storfavoriten Beaufort Twelve kom iväg sist och tvingades till en vid sväng.
Men det spelade ingen roll, över upploppet kunde ridande Nicolaj Stott ändå sitta lugn på sitt sto som avgjorde närmast före Henrik Engblom-tränade storskrällen Barny.
– Jag blev lite orolig när hon tappade i starten, men Nicolaj höll sig kall och när upploppet kom gick hon bra. Hon blev lite sliten av danskt derby, därför valde vi det korta loppet i dag och det gick ju bra. Nu gör vi bokslut för i år och siktar på nästa säsong. Det är en outstanding häst, sade en mycket nöjd Sören Jensen som tränar.
Här var segern värd knappt 350 000 kronor.
Den svenska triumfen kom istället i Norsk Kriterium för tvååringarna där Roy Arne Kvisla-tränade Victor Kalejs med Elione Chavez tog skalpen påå dittills obesegrade Trouble of Course.

Robin Johansson, Kanal 75