Ampia Mede Sm slog till igen – starkast i Prix de Paris

,

Vintermeetingets stora utropstecken.
Efter silver i Prix d’Amérique och guld i Prix de France slog Ampia Mede Sm till igen – med seger i Prix de Paris.
Svenskhoppet Honey Mearas grejade ett femtepris efter en fin insats på den parisiska kolstybben.

4150 meter. Två varv runt Vincennes mytomspunna tävlingsoval.
Vintermeetingets verkliga kraftprov Prix de Paris avgjordes under söndagen. Något som resulterade i en ny stor framgång för den sjuåriga stjärnan Ampia Mede Sm. Stoet som tidigare i vinter slutade tvåa i Prix d’Amérique och senast segrade i Prix de France gjorde det igen. Den här segern var värd cirka två miljoner kronor.
I ett lopp som inleddes i beskedligt tempo bidade Ampia Mede Sm, som vanligt körd av Franck Nivard, sin tid en bit ned i kön men kunde följa i rygg när farten drogs upp ute på det sista varvet. Vinnaren satte in en fullskalig attack mitt i den sista kurvan och arbetade kort före mål ned den länge ledande överraskningen Harlem de Bucy. Prix d’Amérique-vinnaren Hooker Berry noterades som trea efter en god avslutning.
Ampia Mede Sm, som vann på segertiden 1.15,9 över 4150 meter med voltstart, tränas av den kontroversielle Fabrice Souloy som i Norden är avstängd från allt tävlande efter att ha dömts för flera fall av dopning under 2016.

Berömvärd insats av Honey Mearas
Enda svensktränade inslaget i Prix de Paris var Honey Mearas.
Daniel Redéns fina sto stod för en riktigt fin insats. Perfekt körd av Björn Goop bjöds hästen en resa i tredje invändigt och senare i rygg ledaren, avslutade piggt och kom i mål som femma, på linje med den fjärdeplacerade Hussard de Landret.
– Hon var jätteduktig. Det var en helt ovan distans för henne och med tanke på att hon varit sjuk inför Prix de France, så är jag jättenöjd. Det är inte lätt mot de här pansarvagnarna över 4150 meter. Vi hade hoppats att hon skulle kunna vara bland de fem med rätt lopp och det var hon, sa tränaren Daniel Redén och kusken Björn Goop fyllde i:
– Jag är jättenöjd. Hon var kanonbra. Hästen går ut mot hingstarna här som är styrkefenomen och hon spurtade ändå till slut, hon gjorde ett bra lopp.

Daniel U. Olsson, Kanal 75