Amerikanerna etta och trea – igen

,

Förra året blev Perfect Spirit och Enterprise etta respektive trea i Hambletonian.
På fredagen duellerade de numera svensktränade amerikanerna i kvalet till Konung Gustaf V:s Pokal. Segrande ur striden gick återigen Perfect Spirit och Enterprise blev trea.

Johnny Takter försvarade inledningsvis ledningen med Enterprise men fick efter halvvarvet släppa till Örjan Kihlström och Perfect Spirit. Därifrån höll favoriten för trycket trots en sylvass avslutning av Vikens High Yield.
– Det såg jättefint men han blev lite väl taggad i ledningen. Han såg lite väl ambitiös ut så det finns nog mycket att slipa på med tanke på att han går med skor och ja, det finns jätte mycket att slipa på och det kan man inte tro med en Hambo-vinnare, sade tränaren Daniel Redén efteråt och förtydligade att det här var första gången som hästen tävlade över distansen 2140 meter.
Ytterligare två kval till Kungapokalen kördes på Åbytravet under fredagen, där de fyra främsta i varje gick vidare till finalen.
Ledningen blev även vägen för Johan A Nilsson körde tidigt körde fram med Thomas L Nilsson-tränade Lucifer Lane och favoriten Who’s Who kom aldrig riktigt nära.
Favoriten Calle Crown fick i sitt kval se sig besegrad av tvåprocentaren Velvet Gio efter målfotogranskning. Torbjörn Jansson körde och Magnus Dahlén tränar.

“Aktionen flöt ännu bättre”
Skräll blev det även i det första av stonas tre kvallopp till Drottning Silvias Pokal.
Hans-Owe Sundberg hand om taktpinnen tillsammans med egentränade Electrical och laddar nu om inför finalen på Åby om två veckor.
– Hon får träna på som vanligt så får vi se vad som händer där, det blir givetvis mycket tuffare motstånd. Det var väl tufft i dag också men hon gjorde det bra och vi hoppas att hon gör en bra insats i finalen, sade Hans- Owe Sundberg i vinnarcirkeln efteråt.
Dibaba var som alltid på hugget och visade upp sig från sin bästa sida när hon tillsammans med Örjan Kihlström kunde ta en enkel seger i sitt uttagningslopp.
– Hon är väldigt kapabel så får hon bara hålla sig frisk får vi mycket roligt med den här. Aktionen är väldigt fin och i dag flöt det ännu bättre än på Gävle. Hon har hjärta och lungor och framåtanda som ska till för att bli en topphäst, summerade tränaren Roger Walmann.
När favoriten Run Chica Run tappade aktionen de sista metrarna blev det öppet mål för Jerry Riordan-tränade Tropicana Ås och Johnny Takter som vann det sista uttagningsloppet.
Finalerna av Konug Gustaf V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal går 12 maj på Åby.

Startlista till Konung Gustaf V:s Pokal, 2140 meter autostart:
1. Perfect Spirit (Daniel Redén)
2. Lucifer Lane (Thomas L Nilsson)
3. Velvet Gio (Magnus Dahlén)
4. Who’s Who (Pasi Aikio)
5. Calle Crown (Tomas Malmqvist)
6. Enterprise (Stefan Melander)
7. Fritjof (Niklas Robertsson)
8. Empire Garbo (Svante Båth)
9. Vikens High Yield (Mikael Fellbrandt)
10. Versus As (Björn Goop)
11. Eldorado B. (Hans-Owe Sundberg)
12. Super War Horse (Jerry Riordan)
Förstapris: 1 000 000 kronor.

Startlista till Drottning Silvias pokal, 2140 meter autostart:
1. Electrical (Hans-Owe Sundberg)
2. Tropicana Ås (Jerry Riordan)
3. Bellatrix Zet (Daniel Redén)
4. Dibaba (Roger Walmann)
5. Vanquish Kronos (Jerry Riordan)
6. Fantasy In (Svante Båth)
7. Elsa America (Ulf Stenströmer)
8. Feed Your Head (Björn Goop)
9. Global Upper Style (Peter Untersteiner)
10. Peom In Motion (Svante Båth)
11. Kashmary Night (Reijo Liljendahl)
12. Staro Litchi (Helena Burman)
Förstapris: 1 000 000 kronor.

Gina Söderlund, Kanal 75