Åke Svanstedt vann Hambletonian

,

För fyra år sedan flyttade han till USA.
Natten till söndag svensk tid vann Åke Svanstedt Nordamerikas största travlopp.
Perfect Spirit segrade i en mycket dramatisk upplaga av Hambletonian.
– Jag bara njuter av ögonblicket, konstaterade Svanstedt i vinnarcirkeln.


2017 års Hambletonian kommer att gå till historien som en av de mest dramatiska.
Detta sedan domarna på Meadowlands efter en lång överläggning valt att diskvalificera målettan What the Hill för trängning.
Därmed gick segern till Perfect Spirit och Åke Svanstedt.
– Det är väldigt stort, sade Svanstedt som var Sveriges ledande tränare då han lämnade landet 2013 och i och med denna seger tog ett steg mot att nå samma status i sitt nya hemland.
Loppet i sig blev ganska händelselöst fram till upploppet sedan Svanstedt forcerat Perfect Spirit till ledningen och nått halva distansen på 1,09,6.
När totofavoriten Devious Man kastades loss i utgången av sista sväng tvingades Svanstedt köra undan och släppte därmed loss bakomvarande What the Hill. Den senare speedade helt odriven förbi i händerna på David Miller, men störde i samma veva Anette Lorentzon-tränade Guardian Angel As till galopp.
En incident som alltså renderade i diskvalifikation och gav Svanstedt hans första triumf i världens största treåringslopp.
– Jag är väldigt glad, jag bara njuter av ögonblicket. Nu vill jag bara hem och njuta av det här, sade Svanstedt som i loppets slutskede visade att han med råge tagit till sig den transatlantiska körkulturen genom att dela ut tolv – med svenska glasögon stötande – enhandsdrivningar över upploppet.
Dessa eller det faktum att Perfect Spirit bröt ut flera spår hade däremot domarna inga synpunkter på varför ägaren Lennart Ågren kunde konstatera att elitloppssegern med Magic Tonight nu fått en värdig uppföljning.
– Jag är verkligen lycklig. Det är otroligt. Jag har gillat den här hästen sedan vi köpte honom i Harrisburg och han har utvecklats hela tiden. Det här är ren lycka.
Segern var värd nästan fem miljoner kronor och tiden för Perfect Spirit blev 1.10,0/1 609 meter.
Tvåa blev Devious Man medan Marcus Melander-tränade Enterprise slutade trea.

Årgångstrippel för Takter
Kulldrottningen Ariana G. var länge aktuell att utmana grabbarna i Hambot, men Jimmy Takter valde “straffsparken” i Oaks vilket innebar fjärde raka segern och den sjunde totalt i Nordamerikas största stolopp.
Ariana G övertog ledningen tidigt och utklassade sina konkurrenter på 1.09,2/1 609 meter.
– Hon gjorde ett otroligt lopp med tanke på att hon fick kämpa för ledningen. Men hon är i en klass för sig, konstaterade Takter som så många gånger förr blev Hambo-kvällens störste segerherre.
Kontinentens ledande unghästtränare tog nämligen storslam i tvååringsloppen där han kunde räkna in You Know You Do i Peter Haughton Memorial och Manchego i Jim Doherty Memorial vilket i runda slängar innebar sju miljoner kronor inkört bara i dessa tre lopp.
I sulkyn i samtliga fall satt Yannick Gingras.

Supertid av Resolve
Även i övrigt blev det fina svenska framgångar.
Först och främst genom Resolve som dominerade John Cashman Memorial för äldre hästar i stor stil från ledningen och åkte ifrån fjolårets Hambletonian-vinnare Marion Marauder över upploppet.
– Jag visste att Marion var hästen att slå, men Resolve var så bra idag att det aldrig var någon fara, sade Åke Svanstedt som ombads jämföra sin nuvarande stjärna med sin absolute världsrekordhållare Sebastian K.
– Han är inte lika bra ännu, det är svårt att springa 1.07.
1.08,7 över den ovanliga distansen 1 810 meter är emellertid en segertid värd omnämnande för Resolve som var först i mål i motsvarande lopp i fjol, men senare fråndömdes segern efter ett positivt dopingprov.
Förstapriset i år var motsvarande 1,5 miljoner kronor.
En större överraskning var Pasithea Face, som skickades från Lutfi Kolgjini till Jimmy Takter tidigare i år.
Tim Tetrick övertog ledningen från storfavoriten Hannelore Hanover och släppte sedan ingen över bron i stoloppet John R Steel Memorial på tiden 1.09,2/1 609 meter.
Här blev belöningen för ägande stall Courant med en glädjestrålande Anders Ström i spetsen knappt 900 000 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75