Adayar skrällvann engelska derbyt värt åtta miljoner

,

Det blev en rejäl överraskning i det engelska derbyt som avgjordes i Epsom under lördagseftermiddagen.
Adayar stack ifrån till en smått överlägsen och imponerade seger i händerna på Adam Kirkby.
Tränar gör Charlie Appleby och det är Godolphin-stallet som äger vinnarhästen, som lade beslag på förstapriset på hela åtta miljoner kronor.

Det anrika storloppet reds för första gången 1780. Favorit i årets upplaga var den irländske supertränaren Aidan O’Briens häst, Bolshoi Ballet. Han hade chansen att göra sin tränare historisk genom att bli först att nå nio segrar i det engelska derbyt. Men Bolshoi Ballet hade ingen av sina bättre dagar. Han låg med utvändigt om ledaren när hästarna svängde in på upploppet men tröttnade kort senare rätt så rejält. Istället var det Adayar som stack ifrån till en överlägsen seger och imponerade stort. En rejäl skräll av den av stall Godolphin-ägda hästen som belönades med 638 000 pund, motsvarande värt cirka åtta miljoner kronor.
Jockeyn Adam Kirkby skulle egentligen ha ridit John Leeper, men blev “bortknuffad” av Lanfranco Dettori. Helt plötsligt stod Kirkby utan ritt, men fick sedan den här ritten på Adayar i sista stund. Och det slutade med en jättelik succé.
Tvåa i mål blev Mojo Star och trea Hurricane Lane.

Michael Carlsson, Kanal 75