Håkan Ahlqvist var med när hästarna travadde in i TV4.

30 år sedan travstarten i TV4

,

Hallå där, Håkan Ahlqvist…
…som var med från start när travet tog plats i den ordinarie tv-tablån i TV4. 7 januari är det på dagen 30 år sedan den tilldragelsen, vad minns du?

Håkan Ahlqvist var med när hästarna travadde in i TV4.


– Det var mäktigt. Det var en stor kanal och i det första programmet var det sportchefen Bosse Gentzel och Håkan “Lillis” Olsson som var programledare och berättade om det nya programmet. Därefter var vi fyra stycken som delade på den sysslan till en början, som programledaren och reporter. Det var jag, Håkan “Lillis” Olsson, Carina Axroth och Hans G Lindskog. Efter ett tag så kom även Anders Fredriksson in i bilden.
Var du van vid att stå framför kameran?
– Jag var inte van vid tv på det sätter, men jag hade jobbat en hel del i Solvallas vinnarcirkel och även i deras inter-tv så viss vana att intervjua hade jag. Det var väldigt mycket teknik och förberedelse. Det var Lennarts Jelbes produktionsbolag som skötte sändningarna och proffsigt på alla sätt.
Är det något speciellt du kommer ihåg från någon sändning?
– Det är många minnen såklart. Jag har väl gjort drygt 2000 sändningar och visst är det några av dom jag kommer ihåg väl. En gång var vi på Färjestadstravet och banan hade en välgörenhetsgala där Lasse Brandeby, mera känd som Kurt Olsson höll i trådarna. Han var väldigt trevlig och sympatisk som Lasse Brandeby. Men när han blev Kurt Olsson blev han som förbytt och jag blev nästan lite rädd för honom, men pengar samlade han in!
Fler minnen?
– En annan rolig grej var när Leif “Loket” Olsson hade uppesittarkväll och Dagens Dubbel klev in med 8 minuter i programmet. Det sågs av 3,6 miljoner och det var ungefär 3,2 miljoner som inte bytte kanal och tittade på travet. Sedan hade ju banorna inte så mycket bekvämligheter som nu. Jag har stått och frusit många gånger och det kan man skratta åt när man tänker tillbaka.
Hur tycker du utvecklingen av programmen har varit?
– Det är mer analys och ett helt hav av information numera som inte vi hade tillgång till. Jag tycker att det är lite svårt att hänga med ibland, samtidigt så gäller det att vaska fram vinnare. Programledarna och reportrarna är skickliga och jag tycker att Per Skoglund är väldigt duktig för att nämna någon.
Gör du någon typ av trav-tv i dag?

Jag tillhör fortfarande Solvalla och gjorde en del jobb innan pandemin satte fart. För dagen jobbar jag inget alls av förklarliga skäl. Intresset har jag förstås kvar och kollar på onsdagarna och lördagarna.

Joakim Brundin, Kanal 75