Lena Emmoth TR Bild.

14:e raka segern för Margareta Tooma – ”Hon är helt otrolig”

,

Den fantastiska segersviten blir bara längre och längre.
Margareta Tooma tog sin 14:e raka seger och var helt överlägsen på Romme.
– Hon är helt otrolig och bara tuffar på, berömde segerkusken Örjan Kihlström.

Lena Emmoth TR Bild.


V64® Xpress avgjordes på Romme och Bodentravet under fredagskvällen. Men innan V64 tog sin början var Margareta Tooma ute och visade upp sig på Romme. Efter en lugn start sände Örjan Kihlström fram henne utvändigt om ledande Green Mamba efter ett varv. Marcus Lilius bakom Green Mamba svarade men när Örjan Kihlström tryckte till över den sista bortre långsidan fick hon ge upp. Margareta Tooma tog över in i slutsvängen och försvann ifrån konkurrenterna till en överlägsen seger. Det sjuåriga stoet såg strålande ut när hon vann på tiden 1.11,6/2140a. Daniel Redén heter tränaren och i sulkyn satt en imponerad Örjan Kihlström efter hennes 14:e raka fullträff.
– Hon är helt otrolig och bara tuffar på. Hon gillar att springa hela vägen och är bra för klassen och tål att göra jobbet, sa Örjan Kihlström.

Kylin Blom megaskrällde med 100-oddsare
På Romme kördes det även finaler i Sleipner Cup både i den öppna klassen och för ston. I det sistnämnda loppet levererade Oskar Kylin Blom en riktig smällkaramell när han vann med egentränade Kattelbo Kajsa – till över 100 gånger i vinnarodds. I en tät slutstrid fick hon nosen först före ledande Sonja Kiro som höll på att kontra tillbaka den sista biten. Fjolårets segermaskin Lannem Stella, har fortfarande inte vunnit lopp i år. I sin tredje start för året såg hon giftig ut när hon tassade med ute i spåren genom sista kurvan, men mitt på upploppet tröt krafterna och hon blev till slut trea. Förstapriset i loppet var 150 000 kronor.
– Jag sa till ägarna senast att jag tror att vi slår Lannem Stella utan galoppen. Idag stod vi 40 meter före henne men man kunde ändå inte tro på det när man står i över 100 gånger pengarna. Hon är riktigt fin men har galopperat bort sig lite för mycket. Idag var det härligt att sitta bakom, sa Oskar Kylin Blom.

Persson-tränat i topp i den öppna klassen
Jan-Olov Persson tog hand om de två första platserna som tränare i finalen av Sleipner Cup för den öppna klassen. Det var Mats E Djuse som styrde in vinnaren Björs Balder som avgjorde enkelt över upploppet efter en väl avvägd styrning, där han smög med i ryggar ute i tredjespår på slutvarvet. Det var hästens fjärde raka seger. Stallkamraten Juni Blixt spurtade bra till andraplatsen för Jorma Konto.
– Han har varit bra en längre tid och det var kul att han fick vinna den här finalen. Han tjänade inte så mycket pengar i fjol så han har stått bra inne i loppen i år, kommenterade Mats E Djuse.

Dubbelseger för Redén och Roger Nilsson
Daniel Redén kom till Romme med två hästar och blev hundraprocentig. I den inledande avdelningen på V64 övertygade favoriten Never Mind’Em när han vann från “dödens”efter att Örjan Kihlström sänt fram hästen utvändigt om ledaren dryga varvet kvar.
I Boden tog Roger Nilsson två snygga tränarsegrar där han själv satt i sulkyn. Först med Galant Ima, som forcerades till ledningen efter ett halvvarv i 1.10-tempo, och höll undan till slut, samt i den avslutande avdelningen där Barolo Gene gjorde årsdebut och vann säkert efter att ha körts tufft till ledningen i utgången av den första kurvan.
I den andra avdelningen på V64 vann Sandra Eriksson med sin egentränade och hårt betrodda Grit Brodda enkelt.
Förutom 100-oddsaren blev det rätt så favoritbetonat på V64 och sex rätt gav 15 405 kronor. Fem rätt gav 19 kronor och det blev ingen utdelning på fyra rätt. Därmed blir det jackpot till måndagens V64 som då avgörs i Halmstad.

Michael Carlsson, Kanal 75