​​Starttiden för V75 ligger fast

,

Svensk Travsports styrelse har beslutat om tävlingsstrukturen 2020 för de sport- och spelmässigt mest betydande koncepten.
Starttiden för V75 på lördagar ändras inte utan ligger fortsatt kvar på 16.20.
Solvalla byter huvudtävlingsdag från tisdag till onsdag och tar fortsatt ansvar för onsdagarnas V86 Xpress.

Maria Holmén/TR Bild.


– V75 med vidhängande Svenska Travligan visas året runt på en mycket attraktiv sändningstid mellan klockan 18 till 19 på lördagskvällar i Sveriges största tevekanal TV4. Tävlingarna når en bred publik och har stor betydelse för att skapa intresse för travsporten. Den exponeringen är unik i världen och den ska vi vara mycket rädda om. Onsdagarna är vår näst bästa dag och Xpress-konceptet utvecklas positivt, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.
Starttiden för V75 och delade tävlingar genom V86 Xpress har varit ett stort diskussionsämne inom travsporten de senaste åren. Styrelsen har utifrån ett “vitt papper” sett över hela tävlingsstrukturen.
– Det är vårt ansvar att travsporten fortsatt ska vara en stor professionell verksamhet, där många människor ska kunna ha travsporten som yrke i olika former. Då krävs en stabil ekonomi med stora intäkter. Spelformerna V75 och V86 är motorn i travsporten och våra beslutande och rådgivande forum, i alla led, är eniga om att vi fortsatt ska värna om goda förutsättningar för intäkter från spel. Det framstår tydligare än någonsin nu när spelmarknaden omreglerats utan att finansieringsfrågan för travsporten lösts utan fortsatt utreds av staten, säger Marjaana Alaviuhkola.

Nytt upplägg för Xpress
Det så kallade Xpress-upplägget på onsdagar där två banor delar på ansvaret för spelformen V86 kommer att vara kvar i samma omfattning som 2019. Storbanorna tar huvudansvaret för Xpress, och Solvalla tävlar varje onsdag kväll. Under sommaren turas flera banor fortsatt om att arrangera sommaronsdagar med V86 utan Xpress.
Det innebär samtidigt att Solvallas huvudtävlingsdag blir onsdagar då de större loppen körs och prispengarna höjs. I övrigt kommer Solvalla att tävla mer flexibelt och handplocka bra kalenderplatser för att kunna erbjuda lämpliga tider till olika besökarkategorier. Några fredagsluncher, några söndagar och några vardagskvällar.
– Tisdagarna har inte blivit den framgång Solvalla siktat på, trots att banan gjort ett bra jobb och verkligen försökt. Att Solvalla går tillbaka till onsdagar tror jag stärker både sport och spel. Med V86 följer ett medialt fokus och allmänt intresse som är svårt att skapa en vanlig vardagskväll, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.
Detaljerna kring 2020 års tävlingsschema arbetas under sommaren och hösten fram av Svensk Travsport i samarbete med banorna. Den färdiga tävlingskalendern publiceras i månadsskiftet oktober-november.

Svensk Travsport